Dr Josh Trebach a twitteren írt arról, hogy egy 19 éves lányt látott el a sürgősségi osztályon, aki folyamatosan hányt. Kiderült, hogy a lány abortuszra kényszerült volna, de az amerikai abortusz szabályok változása miatt nem volt számára elérhető alternatíva, ezért a TikTokon kért tanácsot, ahol egy főzetet ajánlottak neki. 

Trebach mellett több toxikológus és sürgősségi osztályon dolgozó orvos is arról számolt be, hogy a közösségi oldalakon terjednek “házi abortusz” tippek, amelyek rendkívül veszélyesek. Szeretnék ha egyrészt a közösségi oldalak is felvennék a harcot ezzel, másrészt a kollégákat is tájékoztatni szeretnék, hiszen sok az olyan eset, amivel valószínűleg még soha nem találkoztak a pályafutásuk alatt. És végül, de nem utolsósorban szeretnék ők is felhívni a közösségi oldalakon a különböző főzetek és abortusztechnikák veszélyeire.  Ezek a főzetek az állítások szerint vetélést idéznek elő, de emellett rohamokat, kómát, májelégtelenséget és halált is okozhatnak. Az orvosok attól félnek, az emberek ki fogják ezeket próbálni, ha úgy érzik, hogy nincs más választásuk.  Ráadásul nem egyszerű a növényes abortuszt végző nők kezelése, ugyanis sok esetben a sérülés vagy a károsodás már olyan mértékű, hogy a kezelések nem lesznek hatásosak. 

“Nincs olyan adatunk, amely azt bizonyítaná, hogy ezek a módszerek működnek” – mondja Dr Jennifer Gunter nőgyógyász, aki azt is hozzáteszi, hogy ezek közül a kotyvalékok közül több szó szerint méreg. A TikTok azt mondta, hogy azon dolgozik, hogy eltávolítsa a veszélyes kezeléseket népszerűsítő videókat, és átirányítsa a hashtageket az ellenőrzött forrásokhoz. A Twitter szerint a félretájékoztatási irányelvei nem vonatkoznak az úgynevezett gyógynövény-abortuszokról szóló bejegyzésekre. Sokan azt gondolják, hogy amennyiben valami gyógynövény vagy bio, esetleg az ókori Rómában használták, az egészségesebb és biztonságosabb, de ez nem igaz. Sok olyan gyógynövény és régi módszer van, ami káros, és halált okozhat. Ráadásul a gyógynövényes abortusz módszereit kipróbáló emberek félhetnek attól, hogy elmondják az orvosoknak, hogy mit szedtek. Az egészségügyi szakembereknek képesnek kell lenniük arra, hogy felismerjék a gyógynövényes abortusz-módszerek által okozott mellékhatásokat, ha a betegek ezt önként nem teszik közzé, mert ez életet menthet. 

Forrás: Gizmodo