Egyre szélsőségesebb álhírek és összeesküvés-elméletek felé tereli a Facebook azokat a felhasználókat, akik szerint a klímaváltozás nem létezik, vagy legalábbis megkérdőjelezik, hogy ez valóban mit jelenthet az emberiségnek- derül ki a Global Witness emberi jogi szervezet kutatásából. 

A szervezet jelentése szerint a Facebook algoritmusa a kételyeket nem feloszlatja, hanem tovább erősíti egyértelműen cáfolható bejegyzésekkel, miközben a facebook azt mondja, hogy az algoritmusokat úgy fejlesztették, hogy a félretájékoztatás ellen harcoljanak. 

A kutatók két klímaszkeptikus felhasználót hoztak létre, akik megbízható, munkájukat tudományos alapokra helyező testületeket kezdtek el követni. Majd azokat, amelyeket a Facebook algoritmusa ajánlott számukra. A Jane nevű felhasználóval hamarosan olyan tartalmak jöttek szembe, amik tagadják, hogy az embereknek bármi köze lenne az éghajlatváltozáshoz, és a hatások enyhítésére irányuló intézkedéseket támadták. Olyan bejegyzéseket láttak, amelyek a zöld mozgalmat az emberiség rabszolgasorba taszításával vádolják. 

A szimulációt többször megismételték, mindig hasonló lett az eredmény, vagyis a szkeptikus felhasználók nagyon gyorsan klímaváltozást tagadó oldalak bejegyzései között találták magukat. A fiókhoz ajánlott oldalak közül csak egy volt olyan, ami nem osztott meg hamis tartalmakat. Annak ellenére, hogy Mark Zuckerberg elismerte, hogy az éghajlatváltozásról szóló álhírek problémát jelentenek, és ígéretet is tett az Egyesült államok Kongresszusa előtt, hogy ezzel foglalkozni fognak, sőt létre is jött a Facebook klímatudományi központja, az álhírek kétharmada nem tartalmazott figyelmeztető címkét, ami a központra mutatott volna. 

A másik szimulációs profil az ENSZ tudományos testületét lájkolta be először, ez a profil később is megbízható tartalmakat kapott, miközben a másik profil egyre extrémebb összeesküvés-elméleteket látott, hamarosan a chemtrail-elmélet is megjelent a falán. 

Az ENSZ IPCC  195 kormány által támogatott legfrissebb jelentése hangsúlyozza, hogy az éghajlattal kapcsolatos félretájékoztatás „aláássa az éghajlattudományt, és figyelmen kívül hagyja a kockázatokat, és a sürgős cselekvési terveket. 

Forrás: BBC