Az Ukrajnában zajló háború képsorait nem nehéz megtalálni a közösségi oldalakon. Bár zavart kelthetnek a különböző hamis felvételek, de így is tele vannak az oldalak valós videókkal arról, mi is történik Ukrajnában a helyszínen a civilekkel és a gyerekekkel, és megmutatja azt is, mekkora ereje van a közösségi oldalaknak. 

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, az erről szóló videók nagyon gyorsan elkezdtek terjedni. Mostanra gyakorlatilag kikerülhetetlen, hogy az ember háborús képekbe fusson, ha felmegy a közösségi oldalakra.  Szakértők szerint ezzel nem számolt Vlagyimir Putyin, vagy legalábbis alábecsülte a közösségi oldalak erejét. Mostanra az egész világ számára egyértelművé vált az orosz oldalról terjedő propagandával szemben, hogy háború zajlik, ami nem csak katonai, de jelentős részt civil célpontokat is támad, az áldozatok pedig nem csak katonák, hanem gyerekek és a menekülő lakosság, és úgy tűnik, hogy az orosz elnök ezzel nem számolt, és nem tudta megjósolni. 

A közösségi oldalak eddigi nem túl hosszú múltjában ez egy kifejezetten fontos mérföldkő, ahol jól látszik, hogy az állami propagandát néhány Twitter-bejegyzés le tudja nyomni. Sokak számára ezek az oldalak eddig influenszerekről, márkakommunikációról és gyűlölködésről szóltak, mostanra viszont a közösségi oldalak segítenek megérteni az embereknek, mi történik a világban, és milyen az élet egy háború sújtotta területen. Segélyszervezeteknek nem kell megküzdenie azzal, hogy elmondják, miért is van szükség adományokra, mert a közösségi média ezt egyértelművé tette. 

A következő időszak nagy kérdése pedig az lesz, hogy a globális válságokat, más térség humanitárius problémáit mennyire tudják ugyanígy elmesélni a közösségi oldalak. 

Forrás: Forbes