Egy 46 amerikai államot tömörítő csoport, New York állam vezetésével arra kért egy amerikai fellebbezési bíróságot, hogy folytatódjon a trösztellenes perük a Facebook ellen.

A vád szerint a Facebook egy monopolista cég, ami visszaélt a piaci fölényével, és eltakarította maga elől a riválisait, többször úgy az életképes konkurenciát megvette vagy elásta, és úgy tartja fenn domináns szerepét most is, hogy jelentős mértékben károsítja a nyilvánosságot és a saját felhasználóit.

A Meta természetesen ezzel nem ért egyet, és szerintük az államok nem is kérhetik, hogy a bíróság folytassa az egyszer már ejtett pert. Letita James, New York államügyésze szerint a Facebook káros a fogyasztókra, ismétlődően arra használja a piaci fölényét, hogy a kis cégeket tönkretegye, és ezzel a felhasználók milliói számára kevesebb választást nyújtson.

James Boasberg bíró egyébként korábban azért ejtette a pert, mert szerinte az államok túl sokat vártak annak elindításával. Az államok szerint viszont nekik joguk van ehhez, és amúgy is közérdeket védenek.

Az FTC és az államok is arra kérik a bíróságot, hogy a Metával adassák el az Instagramot és a WhatsAppot.

Forrás: IT Café