Egy friss kutatásból az derül ki, hogy a fogyasztók egyre inkább tudatában vannak annak, hogy hol érhetők el a személyes adataik az online térben. 82 százalékuk arról számolt be, hogy már megpróbálta eltávolítani a privát adatait a weboldalakról vagy a közösségi médiából. 37 százalékuknak azonban fogalma sincs arról, hogyan kellene ennek nekikezdeni. 

A kutatás eredményei szerint a fogyasztók nem csak a saját privát adataik miatt aggódnak, hanem a szeretteik adataiért is. A jelentésből kiderül például, hogy a fogyasztók 24 százaléka mondta azt, hogy a saját személyes adatai vagy a családjára vonatkozó információk a hozzájárulása nélkül kerültek nyilvánosságra. Az emberek jelentős hányada további intézkedéseket tesz az internetes böngészéskor, hogy elrejtse az adatait a kiberbűnözők elől (43%), az általuk látogatott weboldalak elől (41%), és más olyan személyek elől, akik szintén hozzáférnek az adott készülékhez (37%). Olyan fogyasztók is akadnak, akik óvakodnak attól, hogy a személyes adataikat a készülékeiken tárolják. Egyötödük például arról is beszámolt, hogy aggódik a mobil készülékein használt alkalmazások által gyűjtött személyes adatok miatt. 

A kutatást végző kiberbiztonsági cég azt javasolja a fogyasztóknak a személyes adataik biztonságban tartásához az interneten, hogy:

  • Vezessenek listát az online fiókjaikról, hogy teljesen átlássák, mely szolgáltatások és weboldalak tárolhatják a személyes adataikat.
  • Használjanak olyan szolgáltatást, amely segít annak eldöntésében, hogy privátra állítsák-e a közösségi média profiljaikat. A privát profil megnehezíti, hogy a harmadik felek rábukkanjanak a nagyon személyes jellegű adatokra.
  • Egy alkalmazás által tett potenciálisan veszélyes vagy megkérdőjelezhető kérések azonosításához és a szokványos engedélyek különböző típusaihoz kapcsolódó kockázatok megismeréséhez is használjanak olyan funkciót, mint a nyomon követés tiltása, amely megakadályozza a weboldalakon végzett műveleteket figyelő, információkat begyűjtő nyomon követő elemek betöltését.
  • Az európai felhasználók az Undatify digitális asszisztens használatával egyszerűsíthetik le az interneten az engedélyük nélkül közzétett személyes adatok feletti ellenőrzés visszaszerzésének folyamatát. A szolgáltatás kapcsolatba lép azokkal a szervezetekkel, amelyek személyes adatokat tárolhatnak, így a személyes adatok a GDPR előírásainak megfelelően megoszthatók a felhasználóval, vagy akár törölhetők is.