Ötezer szülő perelte be a Tiktokot, mivel számos panasz érkezett az alkalmazással kapcsolatban, és szerintük több gyermek halálát is okozták a platformon tapasztalható vírustrendek.

A szülők szerint a Tiktok 2023 júliusában olyan rendelkezést iktatott a felhasználói szerződésébe, amely csak a fiók létrehozásától számított egy éven belül teszi lehetővé a szülők számára, hogy keresetet nyújtsanak be a gyereküket ért toktokos károk miatt, különben fennáll annak a veszélye, hogy véglegesen elveszítik az intézkedéshez való jogukat.

A szülőket képviselő ClaimsHero szerint a szülők akár 10 ezer dollár kártérítésre is jogosultak, és azt állítják, hogy az alkalmazás keresési algoritmusa kábítószerré változtatja a platformot, amely könyörtelenül erőszakos, szexualitást, sőt öngyilkosságot is tartalmaz, és mindezzel 12 éven aluli gyerekeket céloznak meg.

A per egy olyan incidens után indult el, amelyben Brittany Edwardsot egy barátja értesített arról, hogy a 12 éves lánya kiírta Tiktokra, hogy öngyilkosságot fog elkövetni. Edwards szerint a lányát teljesen kiforgatta a Tiktok önmagából, rá sem lehet már ismerni arra a lányra, aki a tiktokozás előtt volt.

A ClaimsHero által képviselt szülők abban reménykednek, hogy komoly álláspontot képviselnek a népszerű – és vitatott – alkalmazással szemben, és nem hull hamvába a perük úgy, mint az az ötlet, hogy az Egyesült Államok betiltsa kompletten a platformot. Utóbbi egy ideig nagyon felkapott hír volt, de egy ideje már nincs szó róla, maximum csak állami szinten.

Forrás: New York Post