11,4 millió videót távolított el a YouTube az idei második negyedévben, ami az eddigi legtöbb a videómegosztó történetében. A többségüket ráadásul a megjelenést követően gyakorlatilag azonnal. A Google negyedéves jelentése szerint ehhez képest 2019. április eleje és június vége között jóval kevesebb, majdnem 9 millió, a felhasználói feltételeket sértő videót töröltek a Youtube-ról.

A növekedés legfőbb oka, hogy az érintett időszakban a világjárvány miatt a Youtube moderációját leginkább gépi algoritmusok végezték, amik viszonylag nagy hibaszázalékkal dolgoznak, az emberekhez képest, de ez direkt van. A Google inkább a szigorúbb automatikus szelekció mellett döntött, minthogy átcsússzanak a rendszeren nagyon nem kívánatos dolgok.

Az automatikus algoritmusok egyébként az esetek 42 százalékában még azelőtt eltávolította a feltételeket sértő videókat, hogy azt egyáltalán bárki megnézte volna. Az is kiderült, hogy a második negyedévben a videók harmadát a kiskorúak személyiségfejlődésére káros tartalom miatt törölte a rendszer, míg a tartalmak 28,3 százaléka spamnek vagy szándékosan félrevezető képi információnak minősült, illetve valamivel több mint tíz százalékuk pedig erőszakos cselekményt ábrázolt.

A legtöbb, több mint kétmillió eltávolított videót az Egyesült Államokban töltötték fel, amit India és Brazíliakövet a sorban 1,4 millió és 980 ezer videóval.

Forrás: HWSW