Virginia és 17 másik republikánusok által vezetett állam rövid tájékoztatót nyújtott be Montana támogatására abban a perben, amelynek felperese a TikTok.

A kínai közösségi cég még májusban nyújtotta be a keresetet a szövetségi bíróságon Montana törvénye miatt, amely a jövő év elején megtiltja a közösségi média platform működését az államban. Azt is megtiltja az alkalmazásboltok számára, hogy engedélyezzék a letöltést.

A TikTok azzal érvelt, hogy Montana betiltása sérti az első módosításhoz kapcsolódó jogait (szólásszabadság), beleszól a szövetségi hatóságok feladatába, és jogellenesen emeli ki a vállalatot.

„A TikTok szándékosan olyan megtévesztő üzleti gyakorlatokat folytat, amelyek arra késztetik az egyéneket, hogy olyan érzékeny személyes információkat osszanak meg, amelyekhez a Kínai Kommunista Párt könnyen hozzáférhet” – áll az államok közleményben.

A TikTokkal és a Kínához fűződő kapcsolataival kapcsolatos aggodalmak az elmúlt években felerősödtek, mivel az alkalmazás népszerűsége megnőtt az amerikaiak körében. Márciusban a TikTok vezérigazgatója, Shou Zi Chew a Ház Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottsága előtt vallott ezekről a biztonsági aggályokról.

A TikTok egy Project Texas nevű tervet dolgozott ki, hogy az amerikai adatokat egy texasi székhelyű technológiai vállalaton, az Oracle-en keresztül irányítsa és tárolja. A terv célja, hogy eloszlassa a Kína amerikai adatokhoz való hozzáférésével kapcsolatos aggodalmakat, de az amerikai törvényhozók továbbra is szkeptikusak.

Forrás: The Hill