A Harvard Egyetem új vizsgálata szerint az autómárkák, a légitársaságok és a fosszilis tüzelőanyagot gyártó cégek a közösségi médiát használják hírnevük zöldítésére. A Greenpeace megbízásából készült jelentés szerint az eredmények azt mutatják, hogy az európai vállalatok hogyan használják ki az emberek környezettel kapcsolatos aggodalmait dezinformáció online terjesztésére.

Geoffrey Supran, a tanulmány vezető szerzője szerint miközben Európában az eddigi legmelegebb nyara volt, a globális felmelegedésért leginkább felelős vállalatok némelyike ​​hallgatott a közösségi médiában a klímaválságról. Hozzáteszi, hogy ehelyett olyan nyelvezetet és képeket használtak, amik „zöld, innovatív, jótékonysági márkákként” pozícionálják magukat.

A jelentés több mint 2000 bejegyzést vizsgált meg 375 fiókból, különféle közösségi média platformokon. Köztük volt a 12 legnagyobb autómárka, az öt legnagyobb légitársaság és az öt legnagyobb fosszilis tüzelőanyag-gyártó vállalat.

A kutatók bevált társadalomtudományi módszereket alkalmaztak az e cégek által közzétett képek és szövegek értékelésére.

Azt találták, hogy csak minden ötödik elemzett „zöld” autóhirdetés adott el ténylegesen terméket – a többi pedig arra szolgált, hogy egy márkát zöldként mutassunk be.

Minden ötödik olaj- , autó- és légitársaság hirdetése sportot, divatot vagy társadalmi okokat is felhasznált arra, hogy elvonja a figyelmet alapvető üzleti szerepükről és kötelezettségeikről – vagy egyszerűen „félrevezetés volt”, ahogy a jelentés nevezi.

E cégek hozzászólásainak kétharmada a „zöld innovációra” összpontosított üzleti tevékenységük során, amely a szerzők szerint a greenwashing különféle típusait képviseli.

Az összes bejegyzés közül csak néhány utalt kifejezetten az éghajlatváltozásra.

„Az egyik legmegdöbbentőbb megállapításunk az, hogy az európai olaj-, autó- és légitársaságok finoman, de mégis szisztematikusan kisajátítják a természet szépségét a közösségi médiában, hogy „zöldítsék” nyilvános imázsukat” – mondja Silvia Pastorelli, a Greenpeace EU éghajlat- és energiaügyi kampányosa.

Pastorelli hozzáteszi, hogy különösen az autómárkák termékenyek a közösségi médiában. Ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb szerepük van az éghajlattal, a fosszilis tüzelőanyagokkal és az energiaátállással kapcsolatos nyilvános narratíva alakításában.

A kutatók szerint a jelentés megerősíti, hogy a közösségi média jelenleg az éghajlati „dezinformáció és megtévesztés” élvonalában van.

Tavaly a Greenpeace 40 másik szervezettel együtt írt alá egy petíciót az Európai Polgári Kezdeményezésről, amelyekben törvényt kértek a fosszilis tüzelőanyagok reklámozásának és szponzorálásának betiltására az EU-ban.

Forrás: Euronews