New York állam törvényhozói történelmi lépést tettek a fiatalok online védelme érdekében, amikor elfogadtak egy olyan jogszabályt, amely korlátozza a közösségi média platformok azon képességét, hogy 18 éven aluli felhasználóknak szülői beleegyezés nélkül „függőséget okozó” algoritmikus tartalmakat jelenítsenek meg. Ez az intézkedés azután született, hogy több állam is hasonló lépéseket tett a gyermekek online kockázatainak csökkentése érdekében.

A törvényjavaslatot Kathy Hochul kormányzó várhatóan aláírja, aki a döntést a fiatalok mentális egészségügyi válságának kezelése és a számukra biztonságosabb digitális környezet megteremtése felé tett történelmi lépésként üdvözölte. A jogszabály támogatói szerint az intézkedéssel sikerülhet megfékezni a közösségi média káros hatásait a fiatalok mentális egészségére, míg az ellenzők szerint a törvény sértheti a szólásszabadságot és nehézkes lehet a végrehajtása.

A törvényjavaslat elfogadása egy szélesebb körű vita része arról, hogy hogyan lehetne szabályozni a közösségi média platformokat, és milyen felelősséggel tartoznak a felhasználóik, különösen a fiatalok mentális egészségéért. A New York-i törvényjavaslat a maga nemében az egyik legszigorúbb, és várhatóan jelentős hatással lesz a közösségi média platformok működésére és a fiatalok online élményére az államban.

Forrás: Reuters