Minden platformjáról megpróbálja kitiltani a Facebook a tálib csoportokokat, miután kiderült, hogy előszeretettel használják kommunikációra például a WhatsApp-ot. A Facebook közleménye szerint a techvállalat külön csapatot hozott létre afgán szakértőkkel, hogy a tálibokhoz köthető tartalmakat és személyeket eltávolítsák a felületükről. 

A közleményen azt írják, hogy mivel az amerikai törvények a tálibokat terroristaszervezetként tartják számon, így a veszélyes szervezetekre vonatkozó irányelveik alapján járnak el, és törlik az általuk vagy az ő nevükben létrehozott fiókokat, a csoportot éltető tartalmakat és támogatásukat. Szakértői csoportok pedig dari és pashtu anyanyelvűek, akik jól ismerik a helyi kontextust, és segítenek azonosítani és figyelmeztetni  Facebookot a kérdéses tartalmakra vonatkozóan. 

A tiltás az összes platformjukra vonatkozik, nem csak a Facebookra. A helyzetet nagyban nehezíti, hogy a WhatsApp esetében meglehetősen nehéz azonosítani a szervezet tagjait vagy a hozzájuk kapcsolható személyeket és üzeneteket, ugyanis azok titkosítottak a végpontok között. Ezért csak az a megoldás működik, hogy ha tudomást szereznek arról, hogy valaki, akit esetleg például a Facebookon szankcionáltak, a WhatsAppon is jelen van, akkor tudják tiltani. 

A Twitter egyelőre nem jelentett be hasonló szankciókat, így azt aktívan használja is a szervezet. 

Forrás: BBC