A Shein nevű kínai ruhamárkát rengeteg kritika éri amiatt, hogy nagyon olcsón kínál eszméletlenül sok ruhát, majd a fél világon át utaztatja a megrendeléseket. Most pedig megjelentek a TikTokon azok az elméletek, amely szerint a Shein varrodáiban dolgozók segítségkérő üzeneteket rejtenek a ruhákba. 

Az egész nyitja a borzasztóan rossz fordítás, amelyek a mosási útmutatóba kerülnek. Ebben valóban vannak olyan szókapcsolatok, mint hogy “need your help” és valóban nem illenek a vegytisztítás témakörébe, de sokak szerint ezek titkos, rejtjeles üzenetek a kizsákmányolt alkalmazottaktól. 

Tavaly május óta keringenek olyan videók, amelyekben azt állítják, hogy a számlákon találtak olyan üzeneteket, mint hogy “fáj a fogam” vagy hogy “segítség”. A Snopes városi legendákat feltáró oldala azonban úgy találta, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a képeken szereplő címkék többsége valódi, és rámutattak, hogy 6,6 millió lájknál tartó videóban feltűnő címkék egy része nem is a Shein kínálatából származik, és volt olyan, amire alapból is az lett volna írva, hogy “segítség”, mert ez volt a minta a lényege. 

De a közösségi oldalaknak köszönhetően teljesen elszabadultak ezek az elméletek, és már a Sheinnek is reagálnia kellett. Az írták közleményükben, hogy “ A Shein komolyan veszi az ellátási lánccal kapcsolatos ügyeket. Szigorú magatartási kódexünk tiltja gyermek- és a kényszermunkát, amit nem tűrünk el”. 

Azért azt ki kell emelni, hogy a fast-fashion láncok, minél többet szeretnének gyártatni minél olcsóbban, ezért gyakran kiderül, hogy valamelyik alvállalkozójuk valóban durván megsérti a munkajogi törvényeket. Amint arról a Business of Fashion tavaly beszámolt, egy svájci felügyeleti csoport vizsgálata megállapította, hogy egyes Shein partnereinek gyáraiban az alkalmazottak 12-14 órás munkaidőben dolgoztak, és gyakran havi 28 napot,  hihetetlenül tűzveszélyes körülmények között, ablaktalan szobákban. A rossz munkakörülmények dokumentált története ellenére azonban nincs semmi bizonyíték arra, hogy Shein akaratuk ellenére rabszolgává tenné az embereket, vagy arra kényszerítené az alkalmazottakat, hogy ott dolgozzanak.

Forrás: Rolling Stone