Több iskolában is elmarad a tanítás az Egyesült Államokban, miután TikTokon kaptak fenyegetéseket. Kalifornia, Texas, Minnesota és Missouri körzetei jelentettek fenyegetéseket, máshol fokozott rendőri jelenléttel készülnek, és e-mailben jelezték a szülőknek, hogy vizsgálatokat indítottak. 

Egyelőre kevés bizonyíték van arra, hogy ezek a fenyegetések valódiak. A körzetek és helyi rendőrségek közleményei szerint tudomásuk van olyan hírekről, amik arról szólnak, hogy a közösségi oldalon fenyegető üzenetek jelentek meg, amelyekben lövöldözésről vagy robbantásról esik szó. De az egyelőre nem világos, hogy ezek konkrétan bizonyos iskolák ellen irányultak-e, vagy hogy hányan láthatták ezeket a videókat, sőt az sem egyértelmű, pontosan hány videóról van szó. 

“A bűnüldöző szervek kivizsgálták ezt a fenyegetést, és megállapították, hogy Arizonából származott, és nem hiteles” – írta a Baltimore County Public Schools a Twitteren. Más iskola is arra hivatkozott, hogy a fenyegetettség nem valós, vagy nincs konkrét okuk azt feltételezni, hogy a körzetükhöz tartozó iskolák veszélyben lennének. 

A TikTokon a fenyegető videókat nem, csak az azokról szóló válaszvideókat lehet megtalálni, amelyben figyelmeztetik egymást a felhasználók a veszélyre, főleg miután az iskolák valóban le is mondták a tanítást.  Ráadásul a TikTok azt állítja, hogy nem azonosított egyetlen olyan videót sem, amely konkrét fenyegetést jelentene. „Nem találtunk bizonyítékot arra, hogy ilyen fenyegetés a TikTokon keresztül származna vagy terjedne” – írta a cég csütörtök délutáni Twitter-üzenetében. A TikTok közölte, hogy együttműködik a bűnüldöző szervekkel, hogy „a legnagyobb komolysággal” megvizsgálják a figyelmeztetéseket.

Legalább egy rendőrségi osztály azt állítja, hogy látott egy iskolát fenyegető üzenetet pénteken: a kaliforniai Gilroy rendőrsége egy fenyegető üzenetet írt le, amely egy helyi középiskolának megfelelő kezdőbetűket tartalmazott, és emiatt elmaradnak az órák. A rendőrség azonban azt állítja, hogy később megállapították, hogy a bejegyzés valójában egy másik Los Angeles-i középiskoláról szól. A Los Angeles-i iskolai rendőrség azonosította, ki tette közzé, és megállapították, hogy nem jelent „hiteles fenyegetést”

Forrás: The Verge