Sokan bele sem gondolnak, milyen munka lehet a Facebook moderátorának lenni. Vagy ha valakinek eszébe is jut, azt hiszi elsőre, hogy az csuda jó állás lehet, ráadásul a Facebooknál biztos jó sokat is keresnek vele. Nos, ezek egyike sem igaz.

Egyrészt, a Facebook ezeket kiszervezi külsős cégeknek, ahol kevesebbet kell fizetni. Másrészt egy-egy Facebook-moderátornak olyan dolgokat kell nézegetni egész álló nap, mint gyilkosságok, öngyilkosságok, gyerekmolesztálások, terrorista merényletek, állatkínzások stb. Ugyanis ezrével kerülnek fel ilyen tartalmak minden nap a Facebookra, amit a lehető leggyorsabban el kell onnan távolítani, plusz a statisztikák szerint nyolc másodperce van egy moderátornak dönteni az adott tartalomról Szóval felesleges tovább magyarázni, hogy miért törnek össze sokan lelkileg ebben a munkában.

Be is perelték emiatt a Facebookot megfelelő munkakörülményeket és fizetést követelve, majd meg is nyerték a pert. Az érintett dolgozónak 1000-től 50 ezer dollárig terjedő összeget kell fizetniük, attól függően, ki milyen tartalmakban volt érintett a moderálás közben. Összesen amúgy 11 250 jelenlegi és egykori moderátort érint a dolog, akik 2015 óta foglalkoztak/foglalkoznak a tartalmak szűrésével.

Ezen kívül mostantól a Facebooknak több téren változtatni kell a moderátorok munkakörülményein. Lehetővé kell tenni számukra az egyéni pszichoterápiát, valamint időszakonként biztosítani kell havi terápiás gyűléseket is. Arra is lehetőségük lesz, hogy a képeket és videókat automatikusan fekete-fehérben lássák, emiatt kevésbé lesz életszerű a hatásuk.

Ha ezzel nem is oldalnak meg minden problémát, talán kevesebben szenvednek majd poszt-traumás szindrómában a munkától.

Forrás: The Guardian