A Meta független fellebbezési rendszerében a Facebookon és az Instagramon tartalom eltávolítására vonatkozó döntések ellen az első évben körülbelül 1,1 millió esetben tettek panaszt. 

A vitatott bejegyzéseket, amelyek többsége az Egyesült Államokból, Kanadából vagy Európából származott, nagyrészt erőszak, gyűlöletbeszéd vagy zaklatás miatt távolították el. De nem  minden esetben jogosan, ilyen volt például az az eset, amit a Meta Legfelsőbb Bírósága is tárgyalt, mikor egy mellrák korai felismerését segítő bejegyzést azért távolítottak el, mert azt szexuális tartalomnak vélték. 

Thomas Hughes, a legfelsőbb döntéshozó szervezet igazgatója azt mondta, hogy a gyűlöletbeszéd, az erőszak és a zaklatás kategóriái „nehezen megítélhető kérdések” – különösen az automatizált rendszerek esetében, sok esetben a kontextus is rendkívül fontos. 

A Facebooknak azonban önmagában több mint kétmilliárd felhasználója van szerte a világon, így ez  a napi 2600 bejelentés, a hatalmas tartalom viszonylag kis százaléka. Az is észrevehető volt, hogy viszonylag kevés panaszos volt nyugati országokon kívülről. Mindössze a bejelntések 1 százaléka kapcsolódott az Instagram-bejegyzésekhez. 

Forrás: BBC