Hogy egész pontosak legyünk, azokat a képeket nem menti a Google Fotók automatikusan, amik egyes üzenetküldő alkalmazások külön mappájába kerülnek. Az Instagram, a Facebook illeteve a WhatsApp is külön mappát csinál a fotóknak. Utóbbinak a mappájába kerülnek például azok a képek, amiket üzenetben kap a felhasználó, de ugyanez a helyzet a Messenger esetén is. Ezek automatikusan bekerültek a Google Fotók alkalmazásba, amivel normál minőségben (tehát nem az eredeti méretben) ingyen lehet korlátlan mennyiségben felhőben tárolni a fotókat és videókat.  

Mostantól viszont külön jelölni kell a beállításokban az üzenetküldő alkalmazások mappáit is, ha azt szeretnénk, hogy azok továbbra is szinkronizálva legyenek a felhővel. Az Android egyébként eddig is megkérdezte, hogy akarom-e menteni az ilyen képeket, de a legtöbben erre automatikusan igennel válaszoltak.

A változtatás egyébként azért van, mert a Google szerint a járvány miatti korlátozások alatt megugrott a képküldések száma, ők pedig most szerettek volna egy kicsit spórolni az erőforrásokkal.

Amúgy ha valakinek hiányzik a korábbi funkció, akkor bármikor visszakapcsolhatja azt.