Törökország újabb, ezúttal egyenként 30 millió líra (mintegy 1,1 milliárd forint) figyelmeztető pénzbírsággal sújtott több közösségi oldalt, köztük a Facebookot, az Instagramot, a Twittert, a YouTube-ot és a TikTokot, amiért a törvény ellenére továbbra sem jelöltek ki törökországi kapcsolattartót – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség pénteken.

 A török Információs Technológiai és Kommunikációs Hatóság (BTK) először november 4-én szabott ki büntetéseket az érintett közösségi portálokkal szemben, akkor a mostani összeg egyharmadát, egyenként 10 millió lírát (mintegy 368 millió forintot). Az újabb pénzbüntetést azért rótták ki rájuk, mert az üzemeltetők további 30 napig nem tettek eleget a felszólításoknak.

Amennyiben az előírások megsértése a későbbiekben is fennáll, újabb 30 nap elteltével betiltják törökországi reklámtevékenységüket, az azt követő 3. hónap végén pedig először 50 százalékkal, majd további 30 nap után 90 százalékkal korlátozzák a sávszélességüket.

Azok a médiafelületek, amelyek képviseleti irodát nyitnak Törökországban, és teljesítik a kötelezettségeiket, a pénzbüntetés negyedét visszakapják, valamint az esetleges egyéb korlátozások alól is mentesülnek.

Forrás: MTI