Ahogyan arról nem olyan régen beszámoltunk, az egyértelműen valótlanságokat állító politikai hirdetések mellett elkezdtek terjedni a Facebookon a valótlanságokat állító gyógyszerhirdetések is. A legnagyobb felháborodást az okozta, hogy ügyvédi irodák kezdték el kiemelni, hogy a Truvada nevű, a HIV-vírus terjedésének esélyét minimálisra csökkentő gyógyszer okoz veseelégtelenséget, de az ügyvédi irodájuk tud segíteni, ha emiatt perre mennének, és más hasonló ügyet is elvállalnak. Ezzel azt sikerült elérniük, hogy sokan elkezdtek kételkedni a gyógyszer hatékonyságában annak ellenére, hogy a hirdetésben szereplő állításokat semmilyen orvosi vizsgálat nem igazolta, sőt minden tanulmány arról szól, hogy a Truvada hatékony, és a mellékhatások is ritkák. 

LMTQ, emberi jogi szervezetek tiltakoztak, érveik között az volt a legfontosabb, hogy ezek a hamis állítások közvetlenül veszélyeztetik az egészséget, ugyanis ha valaki nem szedi, akkor nagyobb eséllyel adja át partnerének a fertőzést.  A Facebook kivizsgálta az esetet, és megalapozottnak találta a félelmeket, ezért levették a hirdetéseket, és a jövőben sem lehet hasonló kampányt indítani. 

Viszont a politikai hirdetésekben futó hazugságok esetében még mindig kitartanak amellett, hogy ez a szólásszabadságba belefér. 

Forrás: BBC