Szakértők szerint aggasztó mértékű fiatal gondolja úgy, hogy bipoláris vagy disszociatív identitás zavarban szenved. A jelenség okozója szerintük a közösségi média, ahol tulajdonképpen mindenki szabadon beszélhet hülyeségeket. 

A szakértők azért ennél választékosabban fogalmazták meg a probléma gyökereit, de tulajdonképpen arról van szó, hogy nagyon sok olyan videó terjed például a TikTokon, ahol “könnyen felismerhető jeleket”  sorolnak, ami utalhat arra, hogy valakinek súlyos mentális betegsége van. A TikTokon a rendszer is feldobál olyan videókat, amelyekben arról beszélnek fiatalok, hogy milyen jelekből derül ki, ha valakinek borderline személyiségzavara van vagy bipoláris. Ezek a videók milliós nézettséget is elérhetnek, miközben arra biztatják a nézőket, hogy diagnosztizálják magukat, vagy akár ismerőseiket. 

Az Amerikai Mentális Betegségek Szövetsége szerint a borderline személyiségzavar nagyon ritka, az USA felnőtt lakosságának 1,4 százalékát érinti, serdülőknél pedig ennél is ritkábban diagnosztizálható. Szakemberek szerint ha valaki 15-30-60 percig olyan videókat néz, amelyben a felhasználók ezekről a személysiégzavarokról beszélnek újra és újra, akkor úgy tűnhet, hogy ez az állapot gyakoribb, mint gondolná. Fontos lenne, hogy a szülők többet tudjanak a dologról, és hogy nyíltan beszélgessenek a gyerekekkel a mentális egészségről. Persze nem arról van szó, hogy probléma esetén nem kell szakemberhez fordulni, csak látni kell, hogy valóban létezik az a probléma, és nem az élet vagy a kamaszkor általános kihívásairól van-e szó. 

Forrás: Good Morning America