A Facebook anyavállalata, a Meta Platforms kedden bejelentette, hogy újabb 10 ezer állást szüntet meg. Ez az első nagy techvállalat, amely tömeges elbocsátások második körét jelentette be, mivel az iparág mély gazdasági visszaesésre készül.

A Meta részvényei 6 százalékkal ugrottak a hírre. A széles körben várt leépítések egy szélesebb körű szerkezetátalakítás részét képezik, amelynek során a vállalat 5000 új munkaerő felvételi terveit is megszünteti, alacsonyabb prioritású projekteket mond le, és a középvezetői rétegeket szűkíti.

„Úgy gondolom, hogy fel kell készülnünk arra a lehetőségre, hogy ez az új gazdasági valóság még sok éven át folytatódik” – mondta Mark Zuckerberg vezérigazgató a személyzetnek küldött üzenetében.

A Meta, amely dollármilliárdokat költ a futurisztikus metaverzum felépítésére, a világjárvány után a gazdasági kilátások miatt aggódó cégek reklámköltéseinek visszaesésével küzd.

Válaszul Zuckerberg megígérte, hogy 2023-at a „hatékonyság évévé” változtatja. A legutóbbi lépéssel a Meta arra számít, hogy 2023-ban a kiadások 86 és 92 milliárd dollár közé esnek, ami alacsonyabb a korábban előre jelzett 89-95 milliárd dollárnál.

Forrás: Reuters