Az Egészségügyi Világszervezet és az európai tényellenőrző partnereinek segítségével indított újabb csatát a Facebook a koronavírussal kapcsolatos álhírek terjedésének megakadályozásáért. 

Az új kampányban kifejezetten az európai felhasználókra fókuszálnak, illetve Törökországra, néhány közép-keleti és afrikai országra. 

Nem feltétlenül az a cél, hogy egyértelműen megmondják egy hírről, hogy az nem igaz, hanem az edukáció került előtérbe, azaz hogy a felhasználó milyen iránymutatásokkal felvértezve győződhet meg arról, hogy az áltata olvasott információk hitelesek, és arról is többet tudhat meg, hogyan keresi a Facebook az álhíreket. 

Az ajánlás szerint  három egyszerű irányelvet kell követni:

  1. Ellenőrizzük a forrást: még akkor is, ha tudományos alapúnak tűnik, akkor is érdemes megnézni a forrást, hogy aki írta, annak valóban van-e széles körben elismert és támogatott tudományos előélete. 
  2. Hogyan érzi magát tőle: a hamis hírek sokszor manipulációra építenek, az ember dühös, szomorú lesz tőle. 
  3. Ellenőrizze a kontextus: egy a kontextusából kiragadott mondat teljesen elferdítheti a valóságot. Minden esetben ellenőrizze az állításokat az egészségügyi szakhatóságok oldalán. 

Ezen az oldalon pedig arról lehet információt találni, hogyah küzd a Facebook az álhírek ellen. 

Forrás: Facebook