Miután az EU folyamatosan aggodalmát fejezi ki a Facebook adatkezelési módszerei miatt, és vizsgálatot kezdeményeztek ellenük. Most a legnagyobb közösségi oldal  visszavág, és aggodalmát fejezte ki, hogy milyen érzékeny személyes adatokat szeretne megkapni tőle az EU. 

Információgyűjtés céljából az Európai Bizottság információkat követelt a Facebookotól, olyan belső dokumentumokat, amelyek 2500 különböző konkrét kifejezést tartalmaznak. Ezek közül értelemszerűen nem mindegyik függ össze az üggyel, és egyébként is nagyon szenzitív adatok szerepelnek benne, ezért a Facebook bírósághoz fordulna.

Tim Lamb, a Facebook egyik jogásza azt mondja, hogy ők együttműködnek a hatóságokkal, viszont elmondása szerint olan iratokat is át kellene adni, ami a munkavállalók, sőt a munkavállalóik családjának a személyes adatait tartalmazza, és olyan iratokat is kérnek, amiben egészségügyi információk, személyes pénzügyi dokumentumok is szerepelnek. 

A kért kifejezések között olyanok szerepelnek, mint hogy “nagy kérdés” vagy “bezár” vagy “számunka nem jó” és ezek már olyan dokumentumokat is érintenek, amik nem csak az európai kirendeltség, de a központ szenzitív adatait is tartalmazza, ezért azt kérik a döntéshozók, hogy gondolják újra, hogy egészen pontosan mit keresnek, és mihez kérnek hozzáféréseket. Azt mondják, azt is felajánlották, hogy a szenzitív adatokat megmutatják ugyan, de azokat nem vihetik ki az épületből, és nem készíthetnek másolatot. Ezt visszautasították a Bizottság emberei. 

Forrás: BBC