A pakisztáni Rawalpindiben halálra ítéltek egy nőt, mert állítólag istenkáromló képeket és szövegeket találtak a WhatsApp-fiókjában. A kérdéses mondatok és képek egy olyan férfival történő beszélgetésben tűntek fel, akinek a közeledését a nő korábban már visszautasította. 

A nőt még 2020 májusában tartóztatták le, és most januárban ítélték el. Az ítéletben a bíró azt mondta, hogy a nő üzenetei tolerálhatatlanok és elviselhetetlenek a muszlim vallásban, ezért Aneeqa Ateeq-et 20 év börtönre és kötél általi halálra ítélte. 

Ateeq tagadta az ellene felhozott istenkáromlás vádját. Egy bírósági nyilatkozatában azt mondta, hogy vádlója, Hasnat Farooq szándékosan vallási vitába sodorta őt, miután nem volt hajlandó megismerkedni vele. Ateeq 2019-ben találkozott Farooq-kal a PUBG online játékalkalmazáson, majd a WhatsApp-on keresztül kezdtek el kommunikálni. A nő szerint a férfi vallási vitát szított, majd bosszúból összegyűjtötte és jelentette a nő üzeneteit. 

Pakisztán szigorú vallási törvényei szerint Mohamed prófétát ért sértésekért halálbüntetés jár. Az istenkáromlás pedig még úgy is sok esetben vezet családon belüli gyilkossághoz, és tömeges erőszakhoz, ha a bíróság nem találja bizonyítottnak. Az esettel kapcsolatban jogvédő szervezetek is felszólaltak, szerintük ugyanis nagyon rossz precedenst teremt az ügy egy olyan országban, ahol már így is növekvő tendencia, hogy a nőket férfiak zsarolják vagy kényszerítik az interneten, hogy kapcsolatba lépjenek velük. Több esetben is férfiak istenkáromlással vádolnak meg nőket, hogy így álljanak bosszút, és megbüntessék őket, amiért azok nem engedelmeskednek nekik. Miközben még a pakisztáni istenkáromlásról szóló törvények elleni felszólalás is kockázatot jelent az ember biztonságára nézve.

Forrás: Vice