Nagyon hamar mémesedett, azóta sem csillapodik, és egy csomó új fordulatot vett az Oscar-átadón történt incidens Will Smith és Chris Rock között. Röviden az egész arról szólt, hogy Chris Rock a színpadról poénkodott Will Smith feleségével és annak betegségével, ami meglehetősen rosszul sült elm Smith pedig egy pofonnal vett elégtételt, amiért aztán később elnézést kért. 

Mivel az eseményt a kamerák is rögzítették, így a pofont azt is látta már, akinek egyébként fogalma sincs, melyik film nyerte idén az Oscar-díjat.  rengeteg meme készült az esetből, de itt nem állt meg a dolog. A Quanon azonnal előállt azzal, hogy ezzel akarták elterelni a figyelmet arról, hogy valójában a hollywoodi elit emberkereskedő-pedofil-kannibál társaság vagy az orosz-ukrán háborúról terelik el a szót. De megjelentek a mémek mellett a vélemények mérgező maszkulinitásról, sokan hallatják hangjukat arról, hogy az erőszak milyen formája fogadott el. A közösségi oldalakon zajló vitákban az esettel összefüggésben felmerült a hírességeket érintő kettős mérce, amikor egy egyébként elítélendő cselekménynél félrenézünk, mert híres emberekkel történt. Mások polgári engedetlenséget láttak bele a történtekbe, és vannak, akik rasszizmusról írnak, vagy éppen antirasszizmusról. És arra vonatkozóan is folyik diskurzus, hogy a színpadon történt dolog tulajdonképpen az orosz-ukrán háború metaforája. 

Ezzel együtt megjelentek a szokásos “Mi lett volna, ha…?” kérdések is. Mi lett volna, ha egy fehér nő viccelődik? Ugyanúgy felháborító lett volna ha Chris Rock egy asztmáson viccelődik? Mi lett volna ha pofontól elesik Rock és beveri a fejét? 

Maga az eset is rengeteg mémet szült, és nagyon sok kérdést felvet, az pedig külön meglepő, hogy az egész alig 24 órán belül jóval túlmutat egy egyszerű bulvárhíren, és kifejezetten társadalmi diskurzussá nőtte ki magát. 

Forrás: The Guardian