A YouTube új intézkedéseket hozott a mesterséges intelligencia által generált, megtévesztő tartalmak elleni küzdelemben. A platform mostantól lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kérvényezzék az olyan MI generált videók eltávolítását, amelyek az ő arcukat vagy hangjukat szimulálják.

Ez az új funkció a YouTube azon törekvésének része, hogy megvédje a felhasználókat a deepfake videóktól és más hamis tartalmaktól, amelyek károsíthatják a hírnevüket vagy félrevezethetik a közvéleményt. Az MI technológia fejlődésével egyre könnyebbé és meggyőzőbbé váltak az ilyen hamisítványok, ami komoly aggodalmakat vet fel a dezinformáció és a manipuláció terén.

Az új eltávolítási folyamat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bejelentsék azokat a videókat, amelyekről úgy vélik, hogy megsértik a személyiségjogaikat. A YouTube ezután megvizsgálja a bejelentést, és ha megállapítja, hogy a videó valóban MI generált és megtévesztő, akkor eltávolíthatja azt a platformról.

Fontos megjegyezni, hogy az eltávolítási kérelem benyújtása nem jelenti automatikusan a tartalom eltávolítását. A YouTube minden egyes esetet egyedileg vizsgál meg, és figyelembe veszi a szólásszabadságot és a közérdeklődésre számot tartó kérdéseket is. Azonban az új funkció fontos lépés a deepfake videók és más hamis tartalmak elleni küzdelemben, és hozzájárulhat a YouTube hitelességének és biztonságosságának megőrzéséhez.

Forrás: TechCrunch