A csak nőket tömörítő közösségi médiaplatformnak nem sikerült elérnie, hogy bíróságon kívül oldják meg a diszkriminációs pert. Az ügyről már korábban írtunk itt a Marketing Morzsákon.

Roxanne Tickle transznemű két éve nő beperelte a Giggle for Girls közösségimédia-platformot, a „nők által nőknek készített alkalmazást”, amely letiltotta őt, miután „férfinak tekintették”. Tickle 2021 februárjában kapta meg a platformhoz való teljes hozzáférést, de szeptemberben azt visszavonták erősen korlátozottra, ezért bíróságra ment.

Roxanne Tickle

„Diszkrimináció, hogy az alkalmazás szolgáltatója a többi felhasználóhoz képest rendkívül korlátozott funkcionalitást biztosít nekem az alkalmazásban, mivel transznemű nő vagyok” – írta Tickle az Ausztrál Emberi Jogi Bizottsághoz benyújtott panaszában 2021-ben. – „Törvényi felhatalmazással rendelkezem, hogy nőként azonosítsam magam.”

A Giggle azt válaszolta, hogy Tickle-t azért távolították el, mert „férfinak tekintették” egy általa feltöltött szelfiben való megjelenése miatt.

A Giggle és vezérigazgatója, Sally Grover nem tudta, hogy Tickle transznemű, és nem tájékoztatták őt a hozzáférése visszavonásáról szóló döntésről – írták az ügyvédek tavaly márciusban a panaszra válaszolva.

Grover kevesebb mint három héttel később a közösségi médiában közzétett bejegyzésében „transz azonosított hímnek” nevezte Tickle-t, és azt állította, Tickle azt akarta, hogy „átneveljék”.

A céget képviselő Katherine Devesnek, aki a 2022-es szövetségi választáson a transzneműekkel kapcsolatos szókimondó megjegyzései miatt vitákat váltott ki, csütörtökön kellett megjelennie a Giggle nevében, de audiovizuális problémák miatt nem tudott csatlakozni. Áprilisban azt mondta a Sky Newsnak, hogy azért nem pályázik a megüresedett szenátusi posztra, mert a Giggle jogi csapatánál végzett munkáját prioritásként kezeli.

„Lehetséges, hogy ez a végső állomás a legfelsőbb bíróságig azért, hogy biztosítsák, hogy a nőknek és a lányoknak joguk van nemet mondani a férfiaknak azokon a helyeken, ahol kiszolgáltatottak.”

A Giggle megpróbálta megállítani az ügyet, kifogásolva az alkalmazás illetékességét, ám Bromwich elvetette a követelést, és magát a kifogást inkompetensnek találta. A bíró emellett jóváhagyta Tickle kérelmét, hogy 50 ezer dollárra korlátozza az általa fizetendő jogi költségek maximális összegét, ha veszít.

Tickle tavaly júliusban beperelte a Giggle-t és Grovert a szövetségi körzeti és családi bíróságon, de a növekvő jogi költségek miatti aggodalmak miatt elvetette a keresetet.

A Tickle decemberben új keresetet nyújtott be kártérítésért, írásbeli bocsánatkérésért és a platformhoz való hozzáférés visszaállításáért.

Az ügy pénteken kerül vissza a bíróságra vezetőségi tárgyalásra.