A Twitternek azonnal fel kell lépnie a közösségi oldal felhasználói által megosztott erőszakos és fenyegető üzenetekkel szemben, amelyek a holland parlament alsóházának tagjait célozzák – jelentette ki Vera Bergkamp, holland parlament alsóháza (Tweede Kamer) elnöke a Twitteren közzétett üzenetében szerdán.

„Nagyon aggasztanak a képviselőket fenyegető és erőszakos tweetek. Ezért kérem a Twittert, hogy lépjen fel ez ellen” – fogalmazott Vera Bergkamp.

A holland parlament alsóházának elnöke közzétette azt a levelet is, amelyben arról tájékoztatta az amerikai közösségi oldal vezetőségét, hogy a tweetek gyakran „halálos fenyegetést és erőszakra, sőt gyilkosságra felszólító videókat és képeket tartalmaznak”. Közölte, az ilyen üzenetek szerzői büntethetők a holland büntetőjog szerint.

Az NL Times című angol nyelvű holland hírportál arra emlékeztetett, hogy a hollandiai ügyészség (OM) májusi beszámolója szerint a politikusok egyre gyakrabban válnak az online fenyegetések célpontjaivá Hollandiában. A rendőrséghez tavaly rekordszámú bejelentés érkezett politikusok megfenyegetésével kapcsolatban, a hatóságok 1125 esetet rögzítettek, csaknem kétszer annyit, mint egy évvel korábban. A növekedés elsősorban Geert Wilders, a jobboldali Szabadságpárt (PVV) vezetője elleni számos fenyegetésnek tulajdonítható. Az 1125 bejelentés legalább fele Wilderst célozta, akit nyílt iszlámellenessége miatt folyamatosan halálos fenyegetések érnek, és emiatt 2004 óta állandó rendőri védelem alatt áll.

A hírportál közlése szerint Vera Bergkamp korábban elismerte a véleménynyilvánítás szabadságának fontosságát, de kijelentette, hogy a Twitter „felelőssége, hogy biztonságos teret teremtsen a szabad véleménynyilvánításhoz, és gondoskodjon arról, hogy az emberek biztonságos, befogadó és hiteles beszélgetéseket folytassanak az oldalon”.

Emlékeztettek: a hágai illetékes bíróság öt vonatkozó ügyben szabott ki büntetéseket múlt kedden két parlamenti képviselőt célzó fenyegetésekért. A büntetési tételek között két héttől három hétig terjedő felfüggesztett börtönbüntetés, 40, illetve 60 órás közmunka, valamint 600 euró (mintegy 230 ezer forint) pénzbüntetés szerepelt – közölte a holland hírportál.

Forrás: MTI