A Facebook a saját Ellenőrző Bizottságához fordul annak eldöntése érdekében, hogy megszüntetheti-e a Covid-féle félretájékoztatás korlátozását, több mint két évvel azután, hogy a cég először kezdett különleges lépéseket tenni a betegséggel kapcsolatos hazugságokat hirdető bejegyzésekkel kapcsolatban.

A közösségi hálózat azt fontolgatja, hogy megváltoztatja az ilyen félretájékoztatás kezelésének módját, például hamisnak minősíti vagy visszasorolja az algoritmikus rangsorolásban, ahelyett, hogy egyszerűen eltávolítaná az oldalról. Nick Clegg, a globális ügyekért felelős vezetője szerint már most szeretné végrehajtani a változást „mivel sok, bár nem mindegyik ország igyekszik visszatérni a normálisabb élethez”.

Ám annak elkerülése érdekében, hogy „a véleménynyilvánítás szabadsága és a biztonság közötti feszültség feloldása során ne hozzunk rossz döntést”, a Facebook a 2020 májusában felállított felügyeleti testületéhez fordul , hogy eldöntse, mi legyen a jövőbeni moderálás alapelve.

A felügyeleti testület közleményében azt közölte, hogy elfogadta a Facebook kérését. A Metának (a Facebook anyavállalatának) el kell küldenie ajánlásait az igazgatótanácsnak, és bár a testület véleménye nem kötelező érvényű, a Metának nyilvános választ kell adnia, és a tanács döntésének kézhezvételétől számított 60 napon belül további lépéseket kell tennie.

Sokan az egészet színjátéknak tartják, mivel szerintük a Meta csupán a tanács mögé akar bújni az új szabály miatt morgolódok elől.

Forrás: The Guardian