Több mint félmilliárd felhasználó személyes adatai szivárogtak ki, ami több százezer magyar felhasználót is érint. Most megszólalt az ügyben a Facebook is, akik  szerint nincs itt semmi látnivaló, és egyébként is jobban odafigyelhettek volna a felhasználóik. 

Szerintük már csak azért sem érdekes most ez a dolog, mert már 2019-es történet, az meg nem az ő hibájuk, hogy valaki egy nagy adatbázisba gyűjtötte őket, és közzétette az egészet. 

Nyilván senkit sem nyugtat meg, ha a világ legnagyobb közösségi oldala szerint semmi gond nincs azzal, ha a világ lakosságának minden 15. emberének adata nyilvánosan elérhető bárki számára. De bejegyzésükben arról írnak, hogy nem az történt, hogy meghekkelték a rendszert, hanem kijátszották, és ez szerintük ez teljesen más, legalábbis annyiban, hogy ez nem az ő hibájuk. Az adatvesztés, vagyis nem vesztés, hanem az ő nézetük szerint jogosulatlan adatszerzés a barátkereső funkció kijátszásával történt. Mikor egy új felhasználó regisztrál az oldalra, akkor annak érdekében, hogy egyszerűbben megtalálja az ismerőseit, szinkronizálhatja a rendszerrel a kontaktlistáját, ami aztán kidobja az olyan találatokat, akiknek a telefonszáma a felhasználó kontaktlistájában és a Facebook adatbázisában is szerepel. Vagyis az történt, hogy valakinek már egy korábbi adatszivárgásból rengeteg telefonszáma volt, és megnézte, hogy azok az emberek fenn vannak-e a Facebookon, így megkapta a nevet, és a profilbeállításoktól függően más személyes adatokat is. Erre egyébként még korábban felhívta a figyelmüket egy belga etikus hacker, de úgy látszik nem foglalkoztak az üggyel. 

Ahogyan azt nemrég mi is írtuk, pont emiatt veszélyesek az ilyen ártatlannak tűnő adathalászatok és szivárgások, mert egy apró adatból el tudnak jutni sokkal személyesebb adatokig is, aztán a személyes adatokkal még tovább. 

A Facebook a közleménye szerint azt javasolja a felhasználóiknak, hogy nézzék át az adatvédelmi beállításokat, hogy milyen személyes adatokat osztanak meg, illetve hogy a telefonszámuk alapján rájuk lehet-e találni. Vagyis összességében a 300 milliárd dollár értékű vállalat azt tanácsolja, hogy aki aggódik az adatai miatt, az saját maga védje meg őket. 

Forrás: Vice