A legjobb kiberbiztonsági ismereteket mutató tíz ország közül kilenc európai, míg a Vatikánváros vezeti a globális rangsort, amint azt a National Privacy Test eredményei mutatják. Magyarország 70 pontjával a 4. helyen áll a globális eredménytáblán.

A NordVPN kiberbiztonsági vállalat és a Nord Security része által szervezett National Privacy Test célja, hogy értékelje az ember online életének szempontjait, beleértve a kiberbiztonság elméleti megértését, valamint az online fenyegetések felismerésére és azokra való reagálási képességét.

„A National Privacy Test egy olyan eszköz, amellyel össze lehet hasonlítani a különböző országok és régiók kiberbiztonsági készségeit. Lehetőséget kínál minden internetfelhasználó számára egyéni digitális adatvédelmi ismeretek értékelésére. Az internethasználókat ismét felkérik, hogy értékeljék online adatvédelmi és kiberbiztonsági tudatosságukat, és egyben tippeket kapnak hogyan lehetne javítani” – mondja Daniel Markuson, a NordVPN kiberbiztonsági szakértője.

A 2020 óta gyűjtött adatok azt mutatják, hogy a Vatikánváros válaszadói 72 pontot értek el, ami a legmagasabb globális eredmény. Vatikánváros lakói kiválóan ismerik a digitális kockázatokat és azok elkerülését (90 pont). Másrészt az eredmények azt mutatták, hogy szükség van a digitális szokások fejlesztésére (54 pont), például az online szolgáltatások és adatvédelmi eszközök használatának az adatbiztonság érdekében.

Az európaiak uralják a kiberbiztonság terén legműveltebbek listáját, a régióból kilenc ország áll az első tíz helyen. Finnország összesítésben 71 ponttal a második helyen áll a világranglistán, míg Csehország a harmadik. Mindkét ország a kutatás mindhárom kategóriájában – digitális szokások, digitális adatvédelmi tudatosság és digitális kockázat – viszonylag gyengébb eredményeket mutatott, mint Vatikánváros.

Szingapúr az egyetlen Európán kívüli ország, amely bekerült a National Privacy Test top 10-es listájára. Szingapúr 69 pontjával a 7. helyet szerezte meg globálisan, és a legmagasabb pontszámot érte el az összes ázsiai ország közül, így Malajziát és az Egyesült Arab Emírségeket (mindkettő 67 ponttal) maga mögött hagyta.

Míg az Egyesült Államok 67 ponttal jobb eredményt ért el a National Privacy Testen, mint Kanada, globálisan csak a 21. helyen áll. Az Egyesült Államokból származó válaszadók a teszt minden kategóriájában – digitális szokások (48-45 pont), digitális adatvédelmi tudatosság (74-69 pont) és digitális kockázat (85-82 pont) – dominálták a kanadaiakat.

Hasonlóképpen Új-Zéland vezet Óceániában. Az új-zélandi lakosok 68 pontot értek el a National Privacy Testen, és a kutatás minden kategóriájában megelőzték Ausztráliát (63 pont).

Latin-Amerikában Brazília volt a legmagasabb kompetenciával rendelkező ország a digitális adatvédelem és a kiberbiztonság terén. A brazilok 67 pontot szereztek, és 2 ponttal vezettek Argentína és Kolumbia előtt. Míg Argentína és Kolumbia 65 pontot ért el, addig Kolumbia jobb eredményt ért el a digitális szokások (49-47) és a digitális kockázatok (84-80) terén.

A globális átlagpontszám 65 pont. Az adatok azt mutatják, hogy a válaszadóknak világszerte a digitális kockázatokat (82 pont) sikerült felismerniük és elkerülniük, a felhasználók átlagosan 69 pontot értek el azért, mert tudták, hogyan védhetik meg eszközeiket a rosszindulatú programokkal szemben, és hogyan védhetik meg fiókjaikat. A válaszadók mindössze 47 pontot értek el azért, mert tudták, hogyan kell használni az online szolgáltatásokat, és a megfelelő adatvédelmi eszközöket alkalmazták adataik biztonsága érdekében.

Módszertan

A NordVPN 2020 novemberében indította el a nyílt hozzáférésű National Privacy Test felmérést. 192 ország csaknem 140 000 válaszadója válaszolt 20 kérdésre, amelyek online adatvédelmi készségeiket és tudásukat értékelték. Egyedi országszintre lebontva az elemzést csak azokra az országokra végezték, ahol a válaszadók száma meghaladta a 100-at.