Február 22-28 között az egész világ egy picit jobban odafigyel a táplálkozási zavarokra, és az ezzel kapcsolatos prevencióra. A cél, hogy legalább egy hétig a figyelem az ezzel kapcsolatos kérdésekre, észrevételekre, megelőzésre és a segítségre irányuljon. A kutatások szerint ugyanis minden hetedik embert érint az élete valamelyik szakaszában táplálkozási zavar, ezért nagy szerepe van a médiának, különösen a közösségi oldalaknak a megelőzés, a korai felismerés és a segítségnyújtás terén. A közösségi oldalak a témával kapcsolatban több fontos újítást is bejelentettek. 

Az Instagram például egy külön oldalt hozott létre, ami azoknak jelenik meg, akik hashtagek alapján keresnek rá táplálkozási zavarokra, és azoknak is, akik elé ilyen tartalmú bejegyzés kerül. Ők ellenőrzött információkhoz, és segítséghez juthatnak, miután nem csak a testképzavarokról lehet olvasni, de helyi szervezetek elérhetőségét is feltüntetik, hogy a felhasználó könnyebben segítséget tudjon kérni. Ezen kívül véleményformálókkal és a közösség tagjaival együttműködve dolgoznak azon, hogy legalább a héten ellepjék az oldalt a pozitív testképet éltető bejegyzések. És persze továbbra is tiltják az olyan tartalmakat, ami étkezési zavarra ösztönözné a felhasználókat. 

A Pinterest is a táplálkozási zavarokkal foglalkozó szervezetek segítségét kérte, felhívja a figyelmet a problémára. A könnyen továbbosztható Story Pin olyan linkeket is tartalmaz, amiben segítő linkeket is lehet találni, és arra ösztönzik a felhasználókat, hogy a személyes történetüket, küzdelmüket és győzelmüket is osszák meg. 

A TikTok az álhírekkel veszi fel a harcot, és az Instagramhoz hasonlóan egy olyan oldalra tereli a téma iránt érdeklődőket, ahol ellenőrzött tények, és segítő telefonszámok találhatóak, valamint néhány tanácsot is megosztanak. 

Forrás: Social Media Today