A TikTok elárulta az európai felhasználóinak, hogy adataikhoz hozzáférhetnek a kontinensen kívüli alkalmazottak, így a Kínában dolgozók is. A kínai tulajdonú közösségi videóalkalmazás frissítette adatvédelmi szabályzatát, amiben megerősítette, hogy az országok, köztük Kína alkalmazottai is hozzáférhetnek a felhasználói adatokhoz, hogy így biztosítsák, hogy a platformmal kapcsolatos élményük „konzisztens, élvezetes és biztonságos legyen”.

A többi ország, ahol a TikTok munkatársai hozzáférhetnek az európai felhasználói adatokhoz: Brazília, Kanada, Izrael, az Egyesült Államok és Szingapúr.

A TikTok európai adatvédelmi vezetője, Elaine Fox a következőket nyilatkozta, hogy mindezt a GDPR által elismert módszerek révén teszik, minden betűjét betartva a törvénynek. Az adatok felhasználhatók a platform szempontjainak ellenőrzésére, beleértve az algoritmusok teljesítményét, amelyek tartalmat ajánlanak a felhasználóknak, és észlelik a kamuprofilokat. 

A TikTok korábban elismerte, hogy bizonyos felhasználói adatokhoz a cég anyavállalatának, a ByteDance-nek az alkalmazottai férnek hozzá Kínában. A republikánus szenátoroknak írt, júliusban közzétett levelében a TikTok vezérigazgatója, Shou Zi Chew azt mondta, hogy a „nem érzékeny” amerikai felhasználói adatok szűk körét tekinthetik meg a külföldi alkalmazottak, ha azt egy amerikai TikTok biztonsági csapat jóváhagyja. Hozzátette, hogy egyetlen adatot sem osztottak meg kínai kormánytisztviselőkkel.

Az amerikai elnök, Joe Biden visszavonta elődjének, Donald Trumpnak a TikTok egyesült államokbeli üzletének eladását elrendelő végrehajtási parancsait, de helyettük felkérte az USA kereskedelmi osztályát, hogy készítsen ajánlásokat az Egyesült Államokban élők adatainak védelmére „külföldi ellenfelek” ellen. Az Egyesült Államok Külföldi Befektetési Bizottsága, amely a nem egyesült államokbeli vállalatokkal kötött üzleti ügyleteket vizsgálja, szintén biztonsági felülvizsgálatot végez a TikTok esetében.

Írország adatfelügyeleti szervezete, amely a TikTok felett EU-szerte joghatósággal rendelkezik, szintén vizsgálatot indított a „TikTok által Kínába irányuló személyes adatok továbbítása miatt”.

Forrás: The Guardian