A nagy technológiai cégek sorra módosítják működésüket, hogy megfeleljenek az európai digitális piacokról szóló törvénynek. Az új versenyszabályok március 6-án léptek életbe, ezt követően a Google és a Meta bejelentették, hogyan tervezik betartani a szabályokat, és mi változik a végfelhasználók számára.

A Meta ezek alapján elmondta, hogy a WhatsApp és a Messenger mostantól együttműködővé válik harmadik féltől származó üzenetküldő alkalmazásokkal Európában. A változásnak köszönhetően a Meta üzenetküldő alkalmazásai hamarosan képesek lesznek üzeneteket küldeni és fogadni más üzenetküldő alkalmazásoktól, de persze csak azoktól, amelyek lehetővé teszik az együttműködést.

Ez utóbbi egész pontosan azt jelenti, hogy a WhatsApp és a Messenger csak olyan üzenetküldő alkalmazásokkal fog működni, amelyek a Signal protokollt alkalmazzák a végpontok közötti titkosításhoz. Ezt a Meta mindkét üzenetküldő platformja már használja.

Amikor képeket, videókat vagy egyéb médiát tartalmazó üzeneteket oszt meg, a Meta szerint a harmadik féltől származó üzenetküldő platformok lesznek felelősek a felhasználóik által a WhatsApp vagy Messenger felhasználóknak küldött fájlok tárolásáért.

A Meta viszont arra figyelmeztetett, hogy nem tudja garantálni, mit tesz egy harmadik féltől származó üzenetküldő szolgáltató az elküldött vagy fogadott üzenetekkel, annak ellenére, hogy megköveteli tőle a végpontok közötti titkosítást.

Egyelőre a cég nem jelentette be, hogy mely üzenetküldő alkalmazások válnak majd együttműködővé a WhatsApp-pal és a Messengerrel Európában. Az biztos, hogy az iMessage-dzsel nem, ugyanis az Apple üzenetküldője megúszta, hogy alkalmazniuk kelljen az EU-s szabályokat, ugyanis a többihez képest kevesen használják.

Forrás: Android Authority