Andrew Tate-ről már volt szó itt a Marketing Morzsákon. Akkor arról írtunk, hogy a nőgyűlölő influenszert minden közösségi oldal tiltotta, de ennek ellenére is terjedtek a finoman szólva sem korrekt eszmefuttatásai.

Tate annyira népszerű volt, hogy az instás 4 milliós követője mellé úgy ért el sokmilliárdos nézettséget a Tiktokon, hogy azon fent sem volt, csak mások osztogatták a nézeteit. Emiatt aggódtak a tanárok. Kirsty Pole angoltanárnő például a Twitteren futott nagyot, miután felszólította oktatótársait, hogy legyenek tudatában ennek a Tate-dolognak és a “veszélyes, nőgyűlölő és homofób bántalmazásainak”, amikről a gyerekek egyre többet beszélnek. A Sky Newsnak nyilatkozva Pole azt mondta, hogy a tweetére adott válaszok “igazán megdöbbentőek” voltak, és hallott általános iskolai tanároktól, akik már 10 éves gyerekekkel beszéltek Tate káros nézeteiről.

Ezzel küzdöttek a román hatóságok is, ahol pár hete letartóztatták Tate-et, mert lényegében prostituált hálózatot üzemeltetett társaival. A beszámolók most láttak napvilágot.

Daria Gusa

Daria Gusa például 16 éves, és még mindig iskolás volt, amikor azt mondja, hogy privát üzenetet kapott az Instagramon Andrew Tate-től, a nála csaknem 20 évvel idősebb influencertől.

„Csak annyit írt, hogy „román lány”, és betett valami kacér hangulatjelet – mesélte Daria. „Zavarban voltam, mert csak 200 követőm, és privát fiókom volt.”

Ő egyike annak a két tinédzsernek, akik leírták a BBC-nek, hogy Andrew Tate és bátyja, Tristan hogyan kereste meg őket online, látszólag egy szabványos képlet segítségével.

– Nyilvánvaló volt, hogy középiskolás lányok vagyunk – mondta Daria. „Az életrajzunkban benne volt a gimnáziumunk, meg minden. Szerintem csak olyan lányokkal próbálkozott, akik a lehető legártatlanabbak vagy naivak voltak.”

Daria egyébként, aki jelenleg az Egyesült Királyságban jár egyetemre, egy prominens román politikus lánya. 

A Tate testvérek jelenleg 30 napos őrizetben vannak Romániában, miközben a rendőrség nemi erőszakkal és emberkereskedelemmel kapcsolatos vádakat vizsgál, amelyeket mindkét férfi tagad.

Ráadásul Andrew Tate az interneten közzétett videóban oktat másokat arról, hogyan közeledjenek a nőkhöz a közösségi médiában. „Néha az intrika kedvéért teszek egy teljesen értelmetlen hangulatjelet a végére: cseresznyét, narancsot vagy epret.”

Mióta megosztotta tapasztalatait, Daria azt mondja, sok fiatal férfi vádolta őt hazugsággal.

„Még azok a srácok is, akiket a középiskolából ismertem, hazugnak neveznek, hogy azt állítom egyszer üzenetet kaptam Andrew Tate-től” – mesélte. „De ők nem találnak semmi különöset az összes többi állításban sem.” Azt mondja, sok vele egykorú férfi bálványozza Andrew Tate-et,”és ez hatalmas probléma, mert szerinte 20 év múlva nem ébredhetünk fel kétmillió Andrew Tate-tel.

Gabriela (nem az igazi neve) 17 éves volt, amikor Andrew Tate testvére, Tristan megkereste a közösségi médiában, igaz ő úgy tett, mintha 19 éves lenne. Ő azt az üzenetet kapta elsőnek, hogy: „Gyönyörű vagy”.

„Tudtam, hogy ugyanezt a megközelítést alkalmazza más lányoknál is” – mondta. – Mindig pontosan ugyanazzal a sorral kezdi a beszélgetést: „Gyönyörű vagy”.

Gabriela elmondta, hogy egy barátnője pontosan ugyanezt a nyitóüzenetet kapta Tristan Tate-től. Online oktató videójában Andrew Tate is azt mondja, hogy a „gyönyörű vagy” kifejezés nem rossz bevezetőnek.

A Tristan Tate-tel folytatott beszélgetésének képernyőképei azt mutatják, hogy a következő üzenete pontosan úgy hangzik, ahogy Andrew leírja: „Érzem, hogy láttalak korábban valahol a városban. Lehetséges ez? Hol bujkáltál?” Gabriela azt mondja, hogy elhívta őt autókázni, és egy buliba, bár ő ezt visszautasította.

A beszélgetésükről készült képernyőképek azt mutatják, hogy a beszélgetés hirtelen véget ért, miután a nő közzétett róla egy videót a közösségi médiában.

„A fontos emberek soha nem akarnak majd írni neked, ha látják, hogy ilyen dolgokat csinálsz. Ez csak egy baráti figyelmeztetés” – áll Tate egyik utolsó üzenetében.

Egyébként semmi törvénytelen nincs abban, hogy a Tate fivérek 16 vagy 17 éves lányokkal online kapcsolatba lépnek, vagy meghívják őket. Viszont ezeknek a fiatal nőknek a vallomása, valamint Andrew Tate online megjegyzései egy előre megtervezett módszert sugallnak a kapcsolatfelvételre.

A BBC látta azokat a képernyőfotókat, amelyek alátámasztják ezeknek a nőknek az állításait. Úgy tűnik, hogy az üzeneteket olyan fiókokból küldték, amelyek felhasználóneve megegyezik azzal, amelyet Andrew és Tristan Tate használt, mielőtt kitiltották őket az alkalmazásból.

A BBC-nek azonban nem sikerült függetlenül ellenőriznie a hitelességét, és nem tudta megállapítani, hogy az üzeneteket maguk Andrew és Tristan Tate küldték-e, vagy valaki, aki a nevükben dolgoztak.

Közösségi média frissítések egyébként továbbra is megjelentek Andrew Tate fiókjain, hiába, hogy őrizetben van.

Csütörtökön azt írta, hogy öt személy felhatalmazást kapott arra, hogy meglátogassa őt az előzetesben, köztük egy 22 éves amerikai influencer, Adin Ross, több millió követővel, aki azt mondta, hogy csütörtökön Romániába repül.

A Tate fivérek ellen még nem emeltek vádat. 30 napos fogva tartási idejüket, amely december végi letartóztatásuk után kezdődött, pénteken február végéig meghosszabbították.

Az összes vallomásos videó és a személyes életükkel kapcsolatos kommentár ellenére az ellenük felhozott vádak bizonyítatlanok maradnak, illetve minden ellenük szóló bizonyíték titkos egyelőre.

Forrás: BBC