A valódi bűnözés áldozatairól készült mesterséges intelligencia-videók elterjedése a legújabb etikai kérdés a TikTokon, amelyet a valódi krimi (true crime) műfaj általában véve óriási népszerűsége is korbácsol. Bár az olyan dokumentumfilmek, mint a The Jinx és a Making a Murderer , valamint az olyan podcastok, mint a Crime Junkie és a My Favourite Murder, hatalmas kultikus követőkre tettek szert, a műfaj számos kritikusa megkérdőjelezte az etikai vonatkozásait annak, ha a közönség pusztán szórakozásként fogyasztja el a szörnyű támadások és gyilkosságok valós történeteit.

A legszörnyűbb az egészben, hogy a mostani felfutásban egy csomó gyerekgyilkosság története elevenedik meg úgy, hogy egy a mesterséges intelligencia által gyártott kisgyerek karaktere meséli el azt.

„A nagymama bezárt egy 230 fokos sütőbe, amikor még csak 21 hónapos voltam” – mondja a kék szemű, virágos fejpántos baba a TikTok videójában. A baba, aki imádnivaló gyerekhangon beszél Dylan Mathew „Love Is Gone” című dalának szomorú dallamával a háttérben, Rody Marie Floydként azonosítja magát, egy kislányként, aki édesanyjával és nagyanyjával élt Mississippiben. Elmeséli, hogy egy nap éhes volt, és nem akarta abbahagyni a sírást, ami arra késztette a nagymamáját, hogy betette a sütőbe, ami a halálához vezetett. „Kérlek, kövess, hogy minél többen megismerjék igaz történetemet” – mondja a baba a videó végén. 

Ugyan a vizuális megjelenítés nem igazi, a hátborzongató történet viszont csaknem teljesen az. A babát nem Rody Marie-nak hívták, hanem Royalty Marie-nek, és 2018-ban találták halálra késlelve, majd megégették egy kemencében a nagymama mississippii otthonában; a nagymamát, a 48 éves Carolyn Jonest idén év elején gyilkosságért ítélték el. Ezen kívül Royalty 20 hónapos volt, amikor meghalt, nem 21, és a TikTok videóban szereplő babával ellentétben ő fekete volt, nem fehér. 

Ezekkel az apró változtatásokkal azt szerették volna a készítők elérni, hogy ne ütközzenek a Tiktok szabályzatába, ami tiltja a megszemélyiesítést, viszont így is sokkoló a tálalás, hát még akkor, ha belegondolunk, hogy az áldozat hozzátartozója fut bele egy ilyenbe. A Tiktok el is távolított több ilyen videót és csatornát, mert ez szerintük is a szabályzatba ütközik, persze ennek ellenére az tovább terjed.

A deep fake videók készítésével kapcsolatban potenciálisan kényes jogi problémák is felmerülhetnek. Bár nincs olyan szövetségi törvény, amely tiltottá tenné a nem konszenzusos mélyhamisított képeket és videókat, Virginia és Kalifornia is betiltotta a deep fake pornót, és a hónap elején Joe Morelle kongresszusi képviselő olyan jogszabályt javasolt, amely bűncselekménynek és polgári jogi felelősségnek tekinti azt, ha valaki ilyen képeket terjeszt.

A deep fake, valódi bűnözésről készült videók nyilvánvaló okokból különböznek a deep fake pornótól, de látható, hogy a gyászoló családok hogyan akarnak polgári peres eljárást indítani az ilyen videók készítői ellen, különösen akkor, ha bevételt is szereznek belőlük.

A mesterséges intelligencia technológiája minden nap gyorsan fejlődik, és a terjedését korlátozó szabályozás alig vagy egyáltalán nem létezik. Könnyen elképzelhető, hogy a valódi krimi alkotói nemcsak a gyilkosság „áldozatainak” hangját tudják újrateremteni, hanem a bűncselekmények véres részleteit is. A szabályozok pedig csak futnak a készítők után.

Forrás: Rolling Stone