A jelenlegi koronavírus-járvány egyik legnagyobb kihívása, hogy megtalálják az olyan fertőzötteket, akik ugyan nem érzik magukat nagyon rosszul, de azért gyanús nekik, hogy elkapták a betegséget. Most ebbe a dologba szállt be a Pinterest társalapítója és ügyvezetője, Ben Silbermann.

Silbermann a Pinterest több dolgozójával és külsősökkel rakta össze a #howwefeel appot, ami gyakorlatilag önbevallással riportolná a rosszul lévő embereket, majd ezeket az adatokat megosztaná a tudósokkal, így azok valamennyire jobban látnák a vírus terjedését. Sok ország ugye csak azokat a betegeket regisztrálja, akiken el is végezték a tesztet, de az már nyilvánvaló, hogy a vírus fertőzési területe ennél jóval nagyobb. A legóvatosabb becslések szerint is tízzel kell szorozni a regisztráltak számát, de ezt a napokban többen is alul-becslésnek minősítették, és inkább negyven az a tíz. A lényeg, hogy az önbevallással tisztább képet lehetne kapni a valós szóródásról.

Egyébként egy végtelenül egyszerű appról van szó, mentes mindenféle sallangtól, csak a lényegre koncentrálva. Sőt, még adatokat sem kérnek, így nem kell félni a szivárgásoktól sem, hogy érzékeny információk kerülnek illetéktelen kézbe.

Azt viszont lehet benne látni, hogy a közelünkben mennyien használták az alkalmazást, és nekik mik a tüneteik. És a bónusz az egészben, hogy minden egyes feliratkozással ételt juttatunk el azoknak, akiknek ebben az időben a legnagyobb szükségük van rá.

Természetesen ez csak az Egyesült Államokban működik, de kétségtelen, hogy értelmes kezdeményezésnek tűnik.