Most, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke kijelentette, hogy betiltja a TikTokot, felmerült a kérdés, hogy mi egy alkalmazás tiltásának a menete, és mi lesz a felhasználókkal, illetve az adataikkal, ha egyik napról a másikra nem tudnak belépni. 

Alapvetően a betiltás nem olyan bonyolult, az elnök valószínűleg ugyanazt a taktikát alkalmazza majd, mint a Huawei esetében, vagyis megtiltja a cégeknek, hogy a TikTok anyavállalatával üzleteljenek, és tiltólistára teszi a Bytedance nevű céget. Minderről rendelkezhet úgy, hogy az Apple és a Google azonnal tüntesse el az applikációs áruházaiból. Vagyis új felhasználók nem tudják majd letölteni. 

A meglévő felhasználók ebben az esetben tudják majd használni az alkalmazást, viszont nem érkeznek rá frissítések, és emiatt szépen lassan valóban sebezhetővé válik a felhasználó, hiszen a frissítések nem csak új funkciókat jelentenek, hanem az esetleges biztonsági rések betömését. 

Rosszabb esetben előállhat az a lehetőség is, hogy az Apple és a Google egészen egyszerűen feketelistára teszi az alkalmazást, és gyakorlatilag megöli, azaz a TikTok nem tölt majd be azoknak sem, akiknek már egy jó ideje ott van a telefonján. Vagy éppen a helyi internetszolgáltatók kapnak majd egy olyan utasítást, hogy ne kommunikáljanak a szerverek a TikTok szervereivel, hogy ne csak a mobilon, de a weboldalon se legyenek elérhetőek a videók. 

A megoldás az lehet, amiről már többen pletykálnak, hogy egy amerikai cég, a pletykák szerint a Microsoft részesedést szerez, az Egyesült Államokban rajta keresztül működik majd az alkalmazás, és őrködik az adatok felett, hogy azok még véletlenül se kerülhessenek Kínához. Hogy ebbe belemegy-e az anyacég, az a TikTok-balhé következő fejezetének a kérdése, bár a Reuters úgy tudja, hogy már közel a megállapodás. 

Forrás: BBC