Susan Wojcicki, a YouTube vezérigazgatója kilenc év után távozik posztjáról – közölte csütörtöki blogbejegyzésében.

A YouTube termékért felelős vezetője, Neal Mohan lesz a a világ legnagyobb online videóplatformjának új vezetője. Az 54 éves Wojcicki korábban a Google hirdetési termékekért felelős alelnöke volt, majd 2014-ben a YouTube vezérigazgatója lett. A Google előtt Wojcicki az Intelnél és a Bain & Companynél dolgozott.

„Ma, közel 25 év után úgy döntöttem, hogy visszalépek a YouTube vezetői szerepemtől, és új fejezetet kezdek, amely a családomra, az egészségre és a személyes projektjeimre összpontosít” – mondta Wojcicki.

Noha a férfiak által uralt technológiai ipar egyik legelismertebb női vezetőjévé vált, Wojcickit a Google első főbérlőjeként is emlegetik. Nem sokkal azután, hogy a Google társalapítói, Larry Page és Sergey Brin 1998-ban megépítették a keresőmotorjukat, Wojcicki havi 1700 dollárért adta bérbe nekik a kaliforniai Menlo Parkban lévő garázsát, amely a Google első otthona is lett.

Page és Brin – akkor mindketten 25 évesek – öt hónapig folytatták keresőmotorjuk finomítását Wojcicki garázsában, mielőtt a Google-t hivatalosabb irodába költöztették volna, később pedig rávették volt főbérlőjüket, hogy jöjjön dolgozni a cégükhöz.

Wojcicki ideiglenesen marad a YouTube-nál, hogy segítse a vezetői átállást, és hosszabb távon megállapodott Sundar Pichai vezérigazgatóval, hogy tanácsadói szerepet vállal a Google és az Alphabet szolgáltatásaiban.