Az átláthatóság irányába tett minden eddiginél nagyobb lépést a Facebook, mikor létrehoztak egy olyan független felügyelőtanácsot, ami nem függ a cégtől, viszont a döntéseit a Facebook és az Instagram köteles végrehajtani. A tanács feladata az, hogy a felhasználóknak legyen hova fordulni abban az esetben, ha a Facebook indokolatlanul letilt valamit, vagy ha úgy érzik, valamit le kellene tiltani, de a Facebook nem tesz ennek eleget.

Nem azt jelenti, hogy mindenfajta üggyel mostantól ez a tanács foglalkozik, csak az olyan esetek kerülnek eléjük, amik a legtöbb embert érintenek, és a társadalom szempontjából fontosak. Ugyanakkor olyan felhasználó is fordulhat a tanácshoz , aki elégedetlen egy döntéssel, és már minden cégen belüli fellebbezési lehetőséget kimerített, illetve maga a Facebook is továbbvihet egy ügyet a testület elé. 

A tanács húsz taggal indul, idővel negyvenen lesznek benne. Mindegyik tag valamilyen releváns terület, például a digitális jogok, szerzői jog, szólásszabadság, vallásszabadság, cenzúra, az online biztonság vagy az emberi jogok szakértője.   

Magyar tagja is van, Sajó András jogtudós, a szólásszabadság és az alkotmányjog szakértője, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, korábbi bíró, aki 2008-tól 2017-ig az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) tagja, 2015-től alelnöke volt. Sajó a CEU jogi karának alapító dékánja, de tanított a mai Corvinus Egyetemen és az ELTE-n, illetve vendégelőadóként számos amerikai és más külföldi egyetemen is. A megbízatása három évre szól.

Forrás: Index