Kísértetiesen hasonlít a TikTokra a Youtube shorts, ahova maximum egyperces videókat lehet feltölteni, egy kicsit más felületen, mint a hagyományos videómegosztó. 

Balra a Shorts, jobbra a Tiktok

Első körben Indiában tették elérhetővé, és most az Egyesült Államok a második ország, ahol ki lehet próbálni. A rövid videók a főoldalon is külön helyet kapnak, onnan is elérhető a kifejezetten nekik dedikált aloldal, ettől azt remélik, hogy a felhasználók hamarabb megszokják, hogy ilyen tartalmakat is lehet keresni a Youtube-on. A rövid videókat úgyanúgy lehet lájkolni, lehet jelezni ha nem tetszik, kommentelhetőek és meg is lehet osztani őket.

A csavar az egészben, hogy nem csak vertikális tájolású rövidként, de hagyományos Youtube-videóként is elérhetőek ezek a tartalmak, azaz a felhasználó a saját csatornájában a feliratkozóihoz is könnyebben eljuttathatja akkor is, ha ők nem rajonganak a Shorts alkalmazásért. Ráadásul egyelőre ez az egyetlen módja, hogy a rövidvideókat desktopról látni lehessen, ugyanis a Shorts alapvetően egy mobilra optimalizált alkalmazás lesz.

Forrás: Arstechnica