A Youtube nem is olyan régen bejelentette, hogy azon gondolkozik, csak azok kapják meg a legjobb képminőséget, akiknek van Youtube Premium előfizetésük. Erre aztán jött a kegyetlen nagy felháborodás, és a cég visszavonulót fújt. Most viszont úgy tűnik, egy trükkel mégis elérik, hogy a legjobb minőség csak a Premium csomagban járjon.

Az egyik YouTube-felhasználó a Redditen mutatta be, hogy a YouTube mostantól „1080p Premium” opciót jelenít meg a fiókjában, amikor videókat néz. Mi a különbség az „1080p Premium” és a normál 1080p között? Ahogy a YouTube beállítása egyértelműen leírja, a bitráta.

A videó bitsebessége közvetlen hatással van a videó minőségére. Ha a bitráta alacsonyabb, akkor egyszerre kevesebb adat vagy bit vihető át. A nagyobb bitsebesség tisztább videóhoz vezethet, és szebb a kép. Az alacsonyabb bitsebesség gyakran azt eredményezheti, hogy a videók kissé szemcsések vagy tömörebbek lesznek, még akkor is, ha nagy felbontásban játsszák le őket. Ez az oka annak, hogy az okostelefonról érkező 4K videó gyakran nem néz ki olyan jól, mint a professzionális eszközökkel rögzített 1080p.

Az „1080p Premium” név azt sugallja, hogy ez a funkció a YouTube Premium előfizetés mögé lesz zárva, aminek van is értelme. A nagyobb bitsebességű streamelés magasabb költségekkel jár a YouTube-on az adatfolyam kiszolgálásáért, ami valószínűleg az egyik fő oka annak, hogy a YouTube tavaly fontolóra vette, hogy a 4K-t egy fizetőfal mögé zárja.

Hogy ez meg is valósul-e élesben, arról egyelőre nincs információ, de nem lennénk meglepve, ha a Youtube meglépné.

Forrás: 9to5google