A világjárvány kezdetekor a Youtube nagyon hamar bejelentette, hogy nem veszélyeztetik a dolgozóik egészségét azzal, hogy be kell járni, és például a moderáció jelentős részét algoritmusok vették át. Igen ám, de hirtelen sokkal több panasz érkezett, ugyanis a robotok olyan tartalmakat is kiszűrtek és inkább töröltek, amiknél nem volt teljesen biztos, hogy megsértették a felhasználási feltételeket. Ez azt jelentette, hogy április és június között 11 millió videót távolítottak el. 

A mesterséges intelligencia persze nem magától volt extra elővigyázatos. Mikor egyértelműen olyan tartalom kerül fel, ami sérti a szabályzatot, akkor jól működnek, mikor viszont nem olyan egyszerűen eldönthető a tartalom, akkor rosszabbul teljesítenek mint az emberek. 160 ezer videót néztek újra a moderátorok, és ennek a feléről derült ki, hogy nincs bennük semmi olyan, ami miatt törölni kellett volna. 

A Youtube szerint ez nem olyan hatalmas gond, hiszen az volt a fő szempont, hogy egészen biztosan ne kerüljenek fel kéretlen vagy veszélyes tartalmak a videómegosztókra, de abban azért mindenki egyetért, hogy most, hogy visszakerült a döntési hatáskör az emberekhez, sokkal hatékonyabb lesz a működés. 

Forrás: Financial Times