Moszkva megtorlásokat helyezett kilátásba az orosz parlament alsóháza, a Duma YouTube-csatornájának letiltása után, ismételten megígérve a Google amerikai óriáscég videómegosztó portáljának oroszországi betiltását.

Vjacseszlav Vologyin, a Duma elnöke kijelentette, hogy a Duma-TV blokkolása olyan washingtoni intézkedés, amely sérti az oroszok jogait.

„Az Egyesült Államok az információ terjesztésének monopóliumára törekszik” – írta Vologyin a Telegram-csatornáján. „Ezt nem engedhetjük meg”.

Az AFP francia hírügynökség Moszkvában dolgozó újságírói azt tapasztalták, hogy szombaton nem volt elérhető a Duma oldala.

A Google szerint a csatornát az amerikai kormány legutóbb bejelentett szankciói miatt zárták be.

„A Google kötelezi magát, hogy tiszteletben tart valamennyi alkalmazható szankciót és a kereskedelmi törvényeket. Ha egy oldal sérti a felhasználási feltételeinket, meghozzuk a megfelelő intézkedéseket” – áll az amerikai cégóriás egyik szóvivőjének közleményében.

Moszkva szerint a Duma-TV-nek több, mint 145 ezer előfizetője volt a YouTube-on. A csatorna élő parlamenti közvetítéseket és orosz képviselők interjúit sugározta.

„A YouTube a saját ítéletét írta alá” – reagált Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegramon, és szorgalmazta, hogy „gyorsan” tegyék át a YouTube-ra feltett tartalmakat az orosz videómegosztó portálokra.

Az ukrajnai háború közepette a héten Moszkva már megvádolta a YouTube-ot, hogy blokkolta az Kreml-barát médiumok és orosz vezetők oldalait.

Az orosz távközlési felügyeleti szerv, a Roszkomnadzor márciusban „terrorista cselekmények” címén pénzbüntetésre ítélte a Google-t és a YouTube-ot, kilátásba helyezve, hogy a Twitter, az Instagram és több más, független média után a videómegosztót is betiltják.

Oroszországban, 15 évig terjedő börtönnel is büntethetik az orosz hadseregről „álhíreket” terjesztőket.

A YouTube Oroszországban is igen népszerű, magánemberek ugyanúgy használják szórakozásra és tájékozódásra, mint minisztériumok és más intézmények a tartalmaik terjesztésére.

Forrás: MTI