Az elmúlt hetek ugyan arról szóltak, hogy a TikTok még soha ilyen közel nem került ahhoz, hogy tényleg betiltsák az Amerikai Egyesül Államokban, a Gizmodo cikke rámutat, hogy koránt sem csak a rendkívül népszerű, kínai kézben lévő platform van veszélyben.

A kongresszuson gyorsan átjutott törvényjavaslat ugyan a TikTok nevet viseli, de más alkalmazásokat is betilt, amelyeket az elnök „nemzetbiztonsági fenyegetésnek” minősíthet, mutatnak rá a technológiai jogászok, akik a tőrvény homályos kifejezései miatt aggódnak.

„Senki sem tudja valójában, hogy kire vonatkozik ez a törvényjavaslat” – mondta Eric Goldman, a Santa Clara Egyetem internetes jogi professzora a Gizmodónak adott telefonos interjújában. „A TikTok részre koncentrálunk, mert nyilvánvalóan ez lesz az első célpont, de ennek a törvénynek bizonytalan hatásai vannak, mert valójában azt sem tudjuk, kiről beszélünk.”

A TikTok betiltásán kívül ez a törvényjavaslat minden, csak nem egyértelmű- írja a Gizmodo. Egy alkalmazásnak vagy webhelynek két feltételnek kell megfelelnie a kitiltáshoz. Először is, az alkalmazásnak nagy platformnak kell lennie, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy profilokat hozzanak létre a tartalom megosztásához. Ez, ahoyg írja az amerikai lap, magában foglalja a Gizmodo webhelyét is, ahol például a felhasználók bejelentkeznek, hogy megjegyzéseket tegyenek közzé. Másodszor, „egy külföldi ellenfél irányítása alatt kell állnia”, amely magában foglalhat egy olyan alkalmazást, amely pusztán valaki „irányítása vagy ellenőrzése alá tartozik” Oroszországban, Kínában, Észak-Koreában vagy Iránban.

Goldman szerint a törvényjavaslat nem veszi figyelembe, hogy hány alkalmazás és webhely tartozik a hatálya alá. Hozzá csatlakozott a képviselőház 65 képviselője, akik a törvényjavaslat ellen szavaztak, és közülük sokan azt mondják, hogy a jogszabály nem veszi figyelembe a szólásszabadságot, vagy azt állítják, hogy elsiették a megszavazását. Goldman a törvényjavaslat csupán egy jelzés a választóknak Kínával kapcsolatban.

A TikTok törvényjavaslat akár egymillió havi felhasználóval rendelkező alkalmazásokat is betilthat, amik nagyjából akkorák, mint a Mastodonhoz hasonló apró alkalmazások. Referenciaként a TikTok nagyjából ezerszer nagyobb, havi egymilliárd felhasználóval. A TikTok törvényjavaslat által lefedett alkalmazások széles skálája és a „külföldi ellenfél által irányított” kategóriába sorolandó homályos kifejezések nagy hatalmat adnak az elnöknek.

Jelenleg amúgy az elnöknek és a kongresszusnak szinte alig van hatalma, hogy milyen alkalmazások létezhetnek és melyek nem, de a TikTok törvényjavaslat megváltoztatja ezt. Ha a szenátus megszavazza, és mégsem jönne be, a visszavonása sokkal nehezebb folyamat lenne, mutatnak rá a jogászok.