2019 és 2021 után újra elindította a tiniknek szóló online felmérését a Be Social. A digitális ügynökség az első felmérés alkalmával arra volt kíváncsi, vajon hogyan tette a mindennapjai szerves részévé a különböző online, elsősorban közösségi platformokat a digitális bennszülöttek első generációja; ma azonban már az eredmények kiértékelésekor nagyon nagy szerepet kap a trendek alakulásának a vizsgálata is.

Óriásit fordult a világ az elmúlt években. A 2020-as pandémia miatti elzártságot talán már magunk mögött hagytuk, a digitális élet sok aspektusa azonban továbbra is velünk maradt. Azoknak a gimnáziumi osztályoknak, akik 2020-ban szinte csak videóhívásban érintkeztek egymással, mára lehet, hogy közös TikTok-profilja van. A tavaly év elején kitört orosz-ukrán háború, majd a jelenlegi, hazai közéleti helyzet valószínűleg sok fiatal szemét irányította a politikára – pedig ez már a két évvel ezelőtti válaszadóknál is egy igen magas szám volt: 56 százalék nyilatkozott úgy, hogy érdekli az aktuális politikai helyzet.

Ám nem csak a környezet változott nagyot: a 14-25 év közötti korosztály fele “lecserélődött”. A legfiatalabbak, akiket az idei kérdőív megszólít, már valószínűleg hamarabb kezdték el használni az internetet, mint megtanultak írni – vagy akár beszélni. Feltételezhető, hogy ez meglátszik azon is, hogy mennyire érzik biztonságban magukat a neten. Az első két kutatás alapján is sajnos látható, hogy az internetes zaklatás egyre nagyobb veszélyt jelent a fiatalokra nézve.

A legutóbbi, 5000 feletti kitöltést hozó felmérés eredményei közül már most sejthető, hogy lesznek elgondolkodtató változások az elmúlt 2 év történései alapján, hiszen a mai social media használat elképzelhető, hogy már egy teljesen más képet mutat a mostani tinédzser korosztályról.

Ha szívesen segítenéd te is a kutatást egy kitöltéssel (vagy egy megosztással), akkor kattints! https://www.surveymonkey.com/r/MagyarTinik2023