„Istenkáromló tartalom” miatt blokkolták a Wikipédiához való hozzáférést Pakisztánban – jelentette be szombaton a Pakisztáni Távközlési Hatóság (PTA). A muzulmán országban rendkívül kényes kérdésnek számít az istenkáromlás.

A Wikipédiát országszerte blokkolták pénteken, miután az a megadott határidőre nem tett eleget a hatóság ismételt kérésének – közölte Malahat Obaid, a PTA szóvivője.

A PTA szerdán jelentette be, hogy péntekig adott határidőt a Wikipédiának a kérdéses tartalom eltávolítására, de arra nem tért ki, hogy pontosan mit kifogásol.

„A tartalom egy részét visszavonták, de nem az egészet” – mondta a szóvivő, aki szerint a Wikipédiát mindaddig blokkolják, amíg a vitatott tartalmat teljes egészében nem távolítják el. Az AFP egyik tudósítója szerint szombaton mobiltelefonon elérhetetlen volt az internetes enciklopédia.

A Wikipédiát kezelő Wikimédia Alapítvány közleményében úgy vélte, hogy a blokkolással a világ ötödik legnépesebb országát akadályozzák meg abban, hogy hozzáférjen a legnagyobb ingyenes keresési adattárhoz, ami révén a világ sem jut hozzá a Pakisztánnal, annak történelmével és kultúrájával kapcsolatos információkhoz.

A Wikipédia egyes oldalait már korábban is cenzúrázták Pakisztánban. A Facebookot 2010-ben blokkolták két hétig egy állítólagos istenkáromló tartalom miatt, a YouTube pedig 2012 és 2016 között volt elérhetetlen, miután közzétették rajta egy iszlámgyűlölő amatőr filmes felvételét, amely heves tiltakozásokat váltott ki számos országban.

FRISSÍTÉS!

Ismét elérhetővé vált kedd reggeltől a Wikipédia internetes enciklopédia Pakisztánban, ahol az ország távközlési hatósága (PTA) a múlt héten tiltotta be a portált „istenkáromló tartalom” miatt.vA hatóságok nem tájékoztattak a tilalom feloldásának hátteréről, ahogyan korábban azt sem részletezték, pontosan milyen kifogások merültek fel az interaktív enciklopédia tartalmát illetően.

Hétfőn Sehbaz Sarif miniszterelnök  már jelezte, hogy a tilalmat feloldják, a hírt pedig Marijum Aurangzeb távközlési miniszter Twitteren megerősítette.

Az oldalt pénteken blokkolták, miután a PTA azt közölte, a Wikipédia a felszólítás ellenére sem távolított el bizonyos, a testület által sérelmezett tartalmakat.

A Wikipédiát kezelő Wikimédia Alapítvány közleményében úgy vélte, hogy a blokkolással a világ ötödik legnépesebb országát akadályozzák meg abban, hogy hozzáférjen a legnagyobb ingyenes keresési adattárhoz, és a világ sem jut hozzá a Pakisztánnal, az ország történelmével és kultúrájával kapcsolatos információkhoz.

Wikipédia egyes oldalait már korábban is cenzúrázták Pakisztánban. A Facebookot 2010-ben blokkolták két hétig egy állítólagos istenkáromló tartalom miatt, a YouTube pedig 2012 és 2016 között volt elérhetetlen, miután közzétettek rajta egy amatőr filmes felvételt, amelyben az iszlám vallást bírálták, ez pedig heves tiltakozást váltott ki számos országban.

Forrás: MTI