A Google folyamatosan új módszereken dolgozik, hogy segítsen a felhasználóknak megtalálni az általuk keresett legfontosabb információkat és felfedezni az őket körülvevő világot. A Lens és a Multisearch segítségével mostantól akár a képalapú keresést és a szöveges keresést egyszerre is használhatjuk.

  1. Új bútort keresünk otthonunkba? A Multisearch segíthet: lehet, hogy például a „modern nappali ötletek” keresésünk során találunk egy nekünk tetsző dohányzóasztalt, de más formában szeretnénk – mondjuk kör helyett téglalap alakban. A Multisearch segítségével hozzáadhatjuk a „téglalap” szöveget, hogy megtaláljuk a keresett bútort.
  2. Inspirálódnánk? A Multisearch segít, ha ihletet kaptunk – például, ha megtetszik egy minta, amit szívesen megnéznénk egy másik tárgyon is. Ha észrevettünk például egy stílusos mintát a tapétán és szívesen látnánk egy ruhadarabon, csak fotózuk le, majd egészítsük ki keresésünket a „póló” szóval.
  3. Segítségre van szükségünk hétköznapi feladatainkhoz? Ha egy növényünk betegnek tűnik, készítsünk képet róla, majd adjuk hozzá Multisearch keresésünkhöz a „hogyan kell gondozni” szöveget. Egy eltörött kerékpár-alkatrész esetén pedig képpel együtt rákereshetünk a „hogyan javítsuk meg” kifejezésre is.
  4. Jegyzeteket készítünk egy megbeszélésen, amikre digitális formában is szükségünk van? A Lens segítségével bármelyik írott szöveget beszkennelhetjük.
  5. Szeretnénk több információt kapni a fényképeken és videókon látható tárgyakról, vagy helyekről? Androidon mostantól elérhető a „Search screen” lehetőség is. Ha valamelyik barátunk videót küld arról, amint éppen felfedezi Párizst, és szívesen megtudnánk többet a háttérben felbukkanó nevezetességekről, akkor tartsuk hosszan lenyomva a telefonunk képernyőjét, majd koppintsunk a „Search screen” lehetőségre. A Lens azonosítja, hogy a videón feltűnő helyszín a Palais du Luxembourg – e találatra rákattintva még több információt kideríthetünk a kiválasztott látványosságról. Ezzel a technológiával a fényképeken, vagy videókon látottakra könnyedén rákereshetünk az általunk ismert és kedvelt webhelyeken és applikációkban, például az üzenetküldő és egyéb videós alkalmazásokban.
  6. Külföldön pihenünk, és nem tudjuk elolvasni az étlapot? Nyissuk meg a kamerát a Lensben, válasszuk ki a fordítás lehetőséget, és egy pillanat múlva saját nyelvünkön olvashatjuk az összes előétel, főétel és desszert nevét.
  7. Eltévedtünk séta közben? Nézzük meg a Google Maps gyalogos navigációjának Élő kép funkcióját, amely a kiterjesztett valóság technológiájának segítségével nyilakat és útbaigazításokat jelenít meg számunkra, hogy megmutassa, merre kell mennünk. Mostantól pedig az Élő képpel ellátott keresést is használhatjuk, hogy a telefonunkat felemelve megtalálhassuk és beazonosíthassuk a körülöttünk található dolgokat – például az ATM-eket, éttermeket vagy vasútállomásokat. A Google a közelmúltban több városban, köztük Párizsban és Londonban is elindította az Élő kép keresést, az elkövetkező hónapokban pedig további helyekre, például Barcelonára, Madridra és Dublinra is kiterjeszti majd egyik legújabb fejlesztését.

A Google legújabb  Search, Maps, Transate és Google Arts & Culture újításaival kapcsolatban a hivatalos blogbejegyzésekből tájékozódhatunk részletesebben, a vállalat legújabb fejlesztéseiről szóló hivatalos párizsi bejelentést pedig ezen a linken tekinthetjük meg.