Ha komolyan akarjuk kezelni a tizenévesek mentális egészségének riasztó romlását, csökkentenünk kell a közösségi média használatát. Ez egyértelmű, de hogyan? A Wahsington Postban jelent meg egy véleménycikk a témában. Ebben a következőket ajánlják, többek között Jelena Kecmanovic pszichoterapeutára és Michael Rich gyermekorvosra hivatkozva:

Hozzon létre képernyőktől mentes tereket.

Kecmanovic azt javasolja, hogy állítsanak fel védőkorlátokat, például távolítsák el a képernyőket étkezés közben és lefekvés előtt. A szülők a gyermekeik közösségi média használatát a közös családi térre is korlátozhatják, „nem zárt ajtók mögött, és semmiképpen sem hajnali kettőig a hálószobájukban”, amikor aludniuk kell.

Tekintettel a technológia mindenütt elterjedtére és az iskolai tantervben való használatára, nehéz lehet a képernyő előtt töltött idő korlátozását betartatni. Ehelyett Rich azt tanácsolja, hogy állítson be egy minimális időt a képernyők nélkül. „Ez praktikusabb módja annak, hogy gyermekeinknek gazdag és változatos élményt kínáljunk, amely tartalmazhat képernyős eszközöket, de nem szabad, hogy ezek uralják, és ne váljanak az alapértelmezett viselkedéssé” – mondta.

Beszélgessünk a gyerekekkel, és készítsünk velük tervet.

Lehet, hogy a gyerekek már tisztában vannak a közösségi média rájuk gyakorolt ​​negatív hatásaival. Kecmanovic páciensei azt mondják neki, hogy tudják, hogy az Instagram miatt rosszul érzik magukat a testük miatt, a TikTok pedig megakadályozza, hogy elaludjanak. A közös megoldás megtalálásához kulcsfontosságú, hogy onnan induljunk ki, ahol vannak.

Mivel a megelőzés a legjobb gyógyszer, a legjobb, ha már azelőtt elkezdjük a tervezést, hogy a gyerekek eszközt vagy közösségi médiafiókot kapjanak. Rich azt tanácsolja a szülőknek, hogy szabjanak határokat, figyeljék a használatot és magyarázzák el a következményeket. Ez nem különbözik az alapvető szabályok felállításától, amikor a tizenévesek vezetni tanulnak. „A digitális térben szülőként kell szülővé válnunk, mint a fizikai térben” – mondta.

Segítsen a tizenéveseknek tudatosan közelíteni a technológiához.

Mindkét szakértő azt mondta, hogy a digitális technológiának vannak pozitív hasznai, ha azt meghatározott célra használják, például iskolai kutatásra vagy barátokkal való kapcsolatfelvételre.

A szülők rávezethetik a gyerekeket, hogy 5-10 percenként kérdezzék meg maguktól, hogy azt csinálják-e, amit elterveztek, vagy ész nélkül görgetnek. És nekik maguknak kellene modellezniük ezt a viselkedést. „A szülőknek alázatosnak kell lenniük, és azt kell mondaniuk, hogy ez mindannyiunk számára nehéz” – mondta Kecmanovic.

A közösségi média használatának késleltetése.

A legtöbb közösségi oldal jelenleg 13 éves alsó korhatárt ír elő, ami túl korai.

Kecmanovic úgy gondolja, hogy a gyerekek ne használják a közösségi médiát legalább középiskolás korig. Azt tanácsolja a szülőknek, hogy alkossanak közösségeket gyermekeik barátainak családjával, ahol együtt dönthetnek úgy, hogy késleltetik az okostelefonokhoz és a közösségi médiához való hozzáférést.

Nem helyes, ha a szülőknek egyedül kell megvívniuk ezt a harcot azokkal a cégekkel szemben, amelyek üzleti modellje az, hogy az embereket a lehető leghosszabb ideig online tartsák. Az egyéb gyakran használt termékeknek, a kiságy matracoktól a szivacsos csészékig, át kell menniük a biztonsági értékelésen. Hasonló szabályozásra van szükségünk a gyermekek idejét meghatározó, egészségükre negatív következményekkel járó technológiákra vonatkozóan.

A témához kapcsolódóan hamarosan érkezik a Be Social friss tini kutatása a közösségi média használatáról, amiről természetesen azonnal be is számolunk itt a Marketing Morzsákon is.