Az Európai Parlament Renew Europe nevű frakciója kedden közzétett Twitter-üzenetében Elon Musk meghallgatását szorgalmazta, hogy „többet tudjanak meg a Twitter új tulajdonosának szándékairól” és emlékeztessék jogi kötelezettségeire.

 Miután Elon Musk október végén átvette a platform irányítását, a nagyvállalkozó azt írta a Twitteren, hogy „szabad a madárka”, amivel a cég logójában szereplő kék madárra utalt.

Az EP-képviselőcsoport üzenetében azt írta: „lehet, hogy a madárka szabad, de az európai értékeket és törvényeket a Twitternek továbbra is tiszteletben kell tartania”.

Tájékoztattak továbbá, hogy levelet írtak Robert Metsola EP-elnöknek, amelyben közölték: a Twitter tulajdonosát be kell számoltatni az Európai Parlament előtt. Azt írták: arra lennének kíváncsiak, hogy a nagyvállalkozó milyen reformokat tervez a közösségi oldal szabályiara vonatkozóan, illetve miként viszonyul az EU vonatkozó jogi szabályozási keretéhez.

A Renew Europe frakció képviselői aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a Twitter által eddig alkalmazott normák gyengülhetnek egy olyan időszakban, amikor a választásokba való beavatkozás, a félretájékoztatás és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelem fontosabb, mint valaha. A Twitter-alkalmazottak elbocsátásának módja egyes uniós tagállamokban szintén komoly aggályokat vet fel – írták. Kiemelték továbbá: a Twitternek többet kell tennie a hamis információk terjesztése és a gyűlölet elleni küzdelem sikere érdekében. Elon Musknak el kellene jönnie az Európai Parlamentbe, hogy „megértse az európai játékszabályokat” – jelentették ki az EP-képviselők, majd aláhúzták: a Twitter is a digitális szolgáltatásokról szóló törvény és a dezinformáció visszaszorítását célzó gyakorlati kódex hatálya alá tartozik.

„Elon Musk európai parlamenti meghallgatása lehetőséget adna az európai jogalkotóknak arra, hogy megvizsgálják a nagyvállalkozó cselekedeteit és szándékait. A közösségi oldal fejlődési iránya aggasztó. Igent mondunk a szólásszabadságra, de nem fogjuk eltűrni az uniós jog megsértését vagy azt, hogy visszatérjünk a vadnyugathoz” – tették hozzá.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos azt követően, hogy Musk átvette a közösségi oldal irányítását, Twitter-üzenetben figyelmeztette az amerikai nagyvállalkozót, hogy a médiaplatformnak be kell tartania az uniós szabályokat. Hangsúlyozta: „Európában a madárka a mi szabályaink szerint fog repülni”. Breton továbbá emlékeztette az üzletembert az unió digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályára, amely védelmezi a fogyasztókat és a fogyasztók alapvetői jogait a kibertérben, biztonságot teremt az adatkezelés területén, és keretet az online platformok átláthatóságára és elszámoltathatóságára.

Forrás: MTI