A Spotify november 11-én bejelentette, hogy végleges megállapodást kötött a digitálishangoskönyv-forgalmazás terén az egyik globális vezetőnek számító Findaway felvásárlásáról. Az ügylet feltételeit nem hozták nyilvánosságra.

A Spotify és a Findaway egyesítése nyomán felgyorsul a Spotify térnyerése az egyre nagyobb mértékben növekedő hangoskönyvpiacon, lehetővé válik az innováció ütemének fokozása és egy minden eddiginél több alkotást tartalmazó hangoskönyv-katalógus elérhetővé tétele a Spotify többszáz millió meglévő hallgatója számára. A Findaway technológiai infrastruktúrája lehetővé teszi a Spotify számára, hogy gyorsan bővítse hangoskönyv-katalógusát és újításokat vezessen be a fogyasztóknak nyújtott élmények terén, egyúttal új, további közönségcsoportok elérését biztosító utakat nyitva meg a kiadók, szerzők és független alkotók előtt szerte a világon. A felvásárlás eredményeként nagy mértékben erősödik a Spotify piaci pozíciója, melyre támaszkodva a zenei és podcast szegmensekhez hasonlóan forradalmi változásokat indíthat el a hangoskönyvágazatban is, és tartalmaival globális platformján keresztül a közönség rendkívül széles körét tudja majd elérni.

„A Spotify azt az ambiciózus célt tűzte ki maga felé, hogy a hallgatók és alkotók számára egyaránt a Spotify legyen mindennemű audiótartalom szolgáltatója. A Findaway felvásárlása nyomán erősödnek a Spotify pozíciói a hangoskönyvpiacon, és hamarabb fogjuk tudni elérni e célunkat” – mondta Gustav Söderström, a Spotify kutatási és fejlesztési vezetője. „Nagy izgalommal várjuk, hogy a Findaway tehetséges csapatára, kategóriájában a legjobbnak számító technológiai platformjára és jelentős méretű hangoskönyv-portfóliójára, valamint a Spotify szakértelmére támaszkodva forradalmi újításokat vezethessünk be a hangoskönyvágazatban, hasonlóan ahhoz, ahogyan azt a zenei és podcastszegmensben is tettük.”

„A Spotify-jal való egyesülés lehetővé teszi a hatékonyabb innovációt és a hangoskönyv-ökoszisztéma demokratizálását” – jelentette ki a Findaway alapítója és vezérigazgatója, Mitch Kroll. „A Findaway-t az audiótartalmak kínálta különleges lehetőségek felismerése nyomán hoztuk létre, azzal a céllal, hogy közvetlenül összekapcsoljuk a történetek alkotóit és tolmácsolóit és az audiótartalmak iránt érdeklődő közönséget. Nagy várakozással tekintünk ágazatvezető technológiai eszközeinknek és világklasszis csapatunknak a Spotify platformjával való egyesítése elé, melynek eredményeként páratlan audiótartalom-készítési, -forgalmazási és -fogyasztási élményeket fogunk tudni biztosítani az alkotók, kiadók és hallgatók számára szerte a világon.”

A vállalat székhelye továbbra is Ohio állam Solon nevű városában fog működni, és a cég irányítását a továbbiakban is a Findaway alapítója és jelenlegi vezérigazgatója, Mitch Kroll végzi, aki a Spotify hangoskönyv-divízióját vezető Nir Zichermannak tartozik majd beszámolással.

Az ügylet zárására várhatóan 2021 negyedik negyedévében kerül sor a szokásos felülvizsgálat elvégzésének és a szükséges jóváhagyások megszerzésének függvényében.

Forrás: OTS